През годините хлябът винаги е заемал основно място на масата

...
През годините хлябът винаги е заемал основно място на масата
Коментари Харесай

Домашните хлебопекарни: как работят и защо се нуждаете от такъв уред във вашия дом?

През годините хлябът постоянно е заемал главно място на масата в доста домове. Днес към този момент съществува елементарен метод за подготвяне на самун във вашия дом, който не изисква никакви старания: благодарение на домашна хлебопекарна.

Как можете да приготвите самун?

Хлябът нормално се подготвя от тесто от пшенично брашно, към което се прибавя квас и се оставя да бухне. Обикновено, хората пекат хляба във фурни. Все повече хора се обръщат към профилираните машини за правене на самун, с цел да подготвят свеж самун в личните си домове.

Какво съставлява една хлебопекарна?

Хлебопекарната е кухненски апарат за печене на самун. Устройството се състои от съд или тавичка, ситуирани в средата на специфична дребна фурна.

Как е направена хлебопекарната?

Хлебопекарната се състои от няколко елементи. Този апарат на процедура е компактна електрическа фурна, която побира в себе си единствено една тавичка за самун. Самата тавичка също е специфична – има ос в долната си част, която е обвързвана с разположения под нея електрически мотор.

Малка железна бъркалка се прикача към оста на дъното на тавичката. Бъркалката дава отговор за замесването на тестото. Оста пък е покрита с непромокаемо уплътнение.

Капакът в горната страна на хлебопекарната може да бъде оборудван с прозорче за следене на процеса по подготвяне на самун, а може и да е без отвор. Контролният панел също е ситуиран за улеснение в горната част на хлебопекарната.

В средата на капака има отвори за проветрение, които изпускат парите, отделящи се при изпичане. Някои модели имат спомагателни вентилационни отвори, ситуирани в профил на уреда, с цел да може тестото да има достъп до пресен въздух и това да му помогне да бухне още повече.

 iStock/Getty Images

Как работи хлебопекарната?

Най-напред, поставете бъркалката в тавичката за печене. Когато тавичката е извадена от апарата, можете да измерите съставките в нея.

След това, би трябвало единствено да поставите тавичката в уреда, да изберете мечтаната стратегия чрез електронния панел и да пандизите капака. Оттук насетне магията на хлебопекарната поема цялата работа!

Едно от първите неща, които хлебопекарната прави, е да замеси тестото – ще чуете звука от това. В случай, че уредът идва с прозорче за наблюдаване, можете да следите целия развой на подготвяне, който е запленяващ.

След етапа на въвличане, хлебопекарната ще остане тиха за известно време – идва етапа на втасване. Уредът оставя тестото да се отпусне и надигне. След това, ще последва нов стадий на омесване.

Изпичане на хляба

След това фурната на хлебопекарната ще се включи и ще видите парата, която излиза от вентилационните отвори. Обикновено, процесът по подготвяне на самун е автоматизиран, само че огромна част от уредите идват с книжки с предписания, които ще ви предложат и по-интересни предписания за самун.

Какви типове хлебопекарни съществуват?

 iStock/Getty Images

Голяма част от хлебопекарните се разграничават между тях. Това се дължи на обстоятелството, че всеки модел машина за самун е предопределена за избрана цел. По-долу, ще посочим най-разпространените типове хлебопекарни, които можете да откриете на пазара.

Вертикални . По-голяма част от хлебопекарните пекат хляба, който е ситуиран отвесно, защото тавичката за печене има такава форма. Този вид машини разполагат единствено с една бъркалка.

Хоризонтални . Има, също по този начин, и хлебопекарни, които имат две бъркалки на дъното на тавичката. Тези апарати пекат хляба хоризонтално, по същия метод, както го вършат в хлебарницата или в магазина.

Малки . Малките хлебопекарни са извънредно подобаващи за кухни с лимитирано пространство или в случай че не ядете доста самун. Тези дребни помагачи в кухнята не заемат доста от работното място и изпичат задоволително количество самун за един или двама души.

Големи . Големите хлебопекарни са подобаващи за многочленните фамилии – хлябът може да изчезне много бързо, когато доста хора седнат на масата. Големите уреди вършат до кг самун и могат да нахранят едно огромно семейство.

Как се употребяват хлебопекарните?

Независимо от хлебопекарната, която изберете, процесът по изпичане е почти еднакъв. Зареждате съставките в съда или тавичката за печене, по-късно го оставяте в апарата и избирате стратегия. Обичайният развой по изпичане на самун продължава сред 2 и 5 часа, според от модела. В края на цикъла на печене се предлага да поставите хляба върху телена скаричка, с цел да се охлади преди да го нарежете. Подобно на рецептата за ръчен самун, ще се нуждаете от четири основни съставки: квас, брашно, течност (обикновено вода или прясно мляко) и сол (за мирис и за надзор на втасването). Освен главните съставки, можете да добавите и спомагателни такива, в това число стафиди, ядки, късчета натрошен шоколад и други сходни.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР