През годината земния си път приключиха някои популярни личности. Едни

...
През годината земния си път приключиха някои популярни личности. Едни
Коментари Харесай

Известните, които напуснаха този свят през 2017 г.

През годината земния си път завършиха някои известни персони. Едни от тях си извоюваха статута на митове в шоубизнеса, други останаха отвън светлината на прожекторите, а някои пък приживе не бяха даже измежду редиците на уважаваните от обществото персони.

Нека си спомним за някои от тях.

Джони Холидей

Френската рок звезда умря от рак на белия дроб на 74-годишна възраст. Зад гърба си той има продадени повече от 100 млн. албума. Холидей има и няколко функции в киното. Въпреки че той не е англоговорящ, неговата известност излиза отвън рамките на Франция. 

Холидей е роден като Жан-Филип Сме на 15 юни 1945 година в Париж. Често бе именуван френският Елвис Пресли.

Фатс Домино

Рокендрол и темп едн блус легендата Фатс Домино почина на 89-годишна възраст. 

Американският артист и пианист е пионер в рокендрола. Работата му въодушевява безчет актьори, в това число Елвис Пресли и " Бийтълс ". 

Сред най-големите му шлагери са " Blueberry Hill ", " Ain`t That A Shame " и " I`m Walking To New Orleans ".

Кариерата на Домино продължава пет десетилетия, в които продава 65 милиона копия на своите записи. Списание " Rolling Stone " го афишира за един от най-значимите актьори за всички времена, класирайки го под номер 25 в своята ранглиста.

Той е най-продаваният афроамерикански реализатор в Съединени американски щати през 50-те и началото на 60-те години на предишния век.

Том Пети



Музикантът Том Пети умря на 66 години от солиден инфаркт.

Пети беше открит примрял в дома си в Малибу. Той е откаран в незабавното поделение на болница в Санта Моника, където е подложен на инсталация за изкуствено дишане. По-късно обаче апаратурата била изключена, откакто лекарите открили, че няма признаци на мозъчна интензивност.

Пети доби известност с групата Tom Petty and the Heartbreakers и супергрупата Traveling Wilburys, учредена в края на 80-те години.

Том Пети е троент притежател на премия " Грами ".

Сред най-големите му шлагери са I Won’t Back Down, Free Fallin, Runnin’ Down a Dream и American Girl.

Чарлз Менсън


``
Ръководителят на фракция с фетиш към убийства Чарлз Менсън умря на 83-годишна възраст на 19 ноември. Малко преди да почине той беше трансфериран от пандиза в американския щат Калифорния в болница поради доста утежняване на здравето му.

След 40 години прекарани зад решетките Менсън умря от естествена гибел в неделя вечерта. Той излежаваше доживотна присъда в щатския затвор Коркоран за обезпечение на убийството на девет души.

Чарлз Менсън е измежду най-прочутите нарушители на 20 век. През лятото на 1969 година той и трима негови съучастници, част от комуната му " Семейството ", убиват свиреп седем души. Сред жертвите е брачната половинка на режисьора Роман Полански, актрисата Шарън Тейт, която е бременна в деветия месец. Въпреки че Менсън не е непосредственият причинител на убийствата, той е приет за отговорен в организирането им и наказан на гибел. През 1972 година, откакто Калифорния вкарва мораториум върху смъртното наказване, присъдата му е сменена с пожизнен затвор.

Малълм Йънг



Един от създателите на AC/DC и съществена фигура в международната рокендрол история Малълм Йънг умря на 18 ноември на 64-годишна възраст. Скръбната новина оповестиха от групата в обществените мрежи.

Малкълм Йънг имаше здравословни проблеми от няколко години, като през 2014 година той спря с музиката и стартира интензивно лекуване. Здравословни несгоди покосиха групата още веднъж през 2016 година, когато вокалистът Брайън Джонсън описа, че има съществени проблеми със слуха и мъчно ще продължи да излиза на сцената.

Хю Хефнър



Основателят на именитото списание Playboy Хю Хефнър умря на 27 септември на 91-годишна възраст. 
``
Списание Playboy е учредено преди повече от 60 години. Хефнър стартира Playboy в кухнята в дома си през 1953 година Първата двойна страница е била с Мерилин Монро.

То става най-продаваното мъжко списание по света. Пикът му е 7 млн. копия, продадени за един месец.

„ Голото “ списание трансформира Хефнър в мултимилионер. Той основава бизнес империя, която включва казина и нощни клубове.

Обличащият се в копринена пижама магнат стана прочут с хедонизма си и със сватбите си с модели на Playboy.

Твърдеше, че е спал с повече от 1000 дами и признаваше, че употребява виагра, с цел да поддържа либидото си.

През 2012 година, на 86 година, той се ожени за третата си брачна половинка – Кристъл Харис, която е с 60 година по-млада от него.

Сам Шепърд



Американският публицист, артист и режисьор Сам Шепърд умря на 73-годишна възраст на 27 юли в дома си в Кентъки. 

Той е роден на 5 ноември 1943 година във Форт Шеридан край Чикаго в селско семейство. През 60-те години стартира да се занимава с спектакъл в Ню Йорк.

Носител е на премия " Пулицър " за пиесата си " Погребаното дете ", а през 1983 година е номиниран за " Оскар ".

Първата му основна роля е в " Дните на небето " на Терънс Малик през 1978 година, в която той взе участие дружно с Ричард Гиър.

Последната роля на Шепърд бе в психотрилъра " Never here ", чиято премиера бе предишния месец.

Честър Бенингтън



Вокалистът на Linkin Park Честър Бенингтън умря на 20 юли, откакто посегна на живота си. Той се е обеси в дома си в имението Палаос Вердес в Лос Анжелис.

Певецът се бори дълго със зависимости от алкохол и опиати. В предишното е приказвал за самоубийство в подтекста на сложното детство, което е имал.

Бенингтън има 6 деца от два брака.

Честър Бенингтън беше доста непосредствен с фронтмена на Soundgarden Крис Корнел, който се самоуби през май. Бенингтън се самоуби в деня, в който Корнел щеше да навърши 53 години.

Основаната през 1996 година Linkin Park е продала повече от 70 млн. албума по света и има две награди Grammy.

Крис Корнел



Фронтменът на Audioslave и Soundgarden Крис Корнел умря на 18 май 52-годишна възраст. Изпълнителят на един от най-запомнящите се шлагери на 90-те години - Black Hole Sun, се обеси в банята на хотелската си стая, часове откакто Soundgarden изнесе концерт в Детройт.

Мениджърът на Корнел Брайън Бъмбери съобщи, че гибелта на артиста е " ненадейна и непредвидена ", а фамилията на музиканта е в потрес. 

Крис Корнел посети България през 2016 година Той изнесе приказен концерт в Античния спектакъл в Пловдив на 10 май 2016-та и зарадва почитателите си у нас с най-хубавото и най-обичаното от неговото творчество.

Мариам Мирзахани



Единствената жена в света носителка на най-високата математическа премия умря от рак на 40-годишна възраст на 15 юли. 

Родената в Иран Мариам Мирзахани е била удостоена с Медала на Фийлдс - считан за математически еквивалент на Нобеловата премия - през 2014 година и е единствената жена в 80-годишната история на премията на името на канадския математик Джон Чарлз Фийлдс (1863-1932).

Мирзахани, която е професор в Станфорд от 2008 година, е обяснила кривите повърхнини, употребявайки " теоретичната математика, която наподобява като непознат език за хората отвън математиката: модули на риманови повърхности, доктрина на Тайхмюлер, хиперболична геометрия, ергодична доктрина и симплектична геометрия ". 

Мирзахани демонстрира заложбите си като ученичка в Иран. Тя става първата иранка, спечелила интернационална математическа олимпиада, след което продължава образованието си в Съединени американски щати. Медалът на Фийлдс (с парична равноценност 15 хиляди канадски долара) се връчва на учени под 40-годишна възраст през четири години по време на Международния математически конгрес.

Хелмут Кол



Бившият немски канцлер умря на 16 юни на 87-годишна възраст. 

Наричан " основен проектант на обединяването на Западна и Източна Германия ", Кол има основна роля в обединяването на Германия след рухването на Берлинската стена.

От 19 май 1969 година Кол е министър ръководител, а през 1971 година се кандидатира за канцлер, само че не е определен. От 1966 до 1973 година е член на федералния съвет на партията. Едва през 1982 година става канцлер на Западна Германия – от 1 октомври 1982 до 27 октомври 1998, с което става най-дълго управлявалият немски канцлер след Ото декор Бисмарк.

Заедно с френския президент Франсоа Митеран са движещи сили за основаването на един от основополагащите документи на Европейски Съюз - Маастрихстския контракт.

От 2008 година насам Хелмут Кол беше прикрепен за инвалиден стол след рухване.

Бившите президенти на Съединени американски щати Джордж Буш татко и Бил Клинтън го дефинират като " най-големият европейски водач от втората половина на 20-и век ".

Збигнев Бжежински



Видният американски политолог и консултант за национална сигурност на президента Джими Картът почина на 26 май на 89-годишна възраст.

Збигнев Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери сред Съветския съюз, Китай и Запада и оказа помощ на президента Картър за доближаването сред водачите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид.

Той е прочут и със своята неотстъпчива политика по отношение на Съюз на съветските социалистически републики.

Управлението на Картър беше белязано още от рецесията със заложниците в Иран, която стана знак на неуспеха на неговата администрация.

През последните години Бжежински участваше в напъните за приобщаване на някогашните руски републики към НАТО.

Роджър Мур



Актьорът, който прочут с ролята си на Джеймс Бонд в 7 кино лентата от поредицата, почина на 89 години на 23 май.

Сър Роджър Мур е притежател на награди " Сатурн ", " Златен глобус " и " Златна камера ", а през 2007 година получава звезда на Холивудската алея на славата.

Изиграл е прословутия Агент 007 във филмите: " Живей, а другите да умрат ", " Мъжът със златния револвер ", " Муунрейкър ", " Октопуси ", " Изглед към долината на гибелта ", " Само за твоите очи " и " Шпионинът, който ме обичаше ". Той е третият артист, изиграл Джеймс Бонд.

Чък Бери



На 18 март светът се елементарни с легендата на рокендрола Чък Бери, който умря на 90-годишна възраст.

Кариерата на Чък Бери продължи седем десетилетия.

Сред най-известните му шлагери са Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven и Sweet Little Sixteen. Той ще бъде запомнен и с присъщата си " патешка " походка на сцената.

През 1959 година Чък Бери е задържан по обвиняване, че е прекарал през щатска граница малолетно момиче с неморална цел. Става дума за дума за 14-годишната сервитьорка Джанис Ескаланте, която трябвало да работи в нощния клуб на Чък Бери. Ескаланте също е задържана и е упрекната в проституция.

Чък Бери е наказан на пет години затвор, само че след обжалване присъдата като расистки стимулирана, делото е оповестено за опорочено. В новия развой музикантът обаче още веднъж е наказан на затвор, където прекарва година и половина.

През тази година година Чък Бери трябваше да пусне и нов албум, наименуван просто „ Чък “ – първият му от 1979 година насам.

През 1984 година той получи премия " Грами " за изцяло творчество и бе измежду първите, признати в Залата на славата на рокендрола през 1986 година

Аарън Ернандес



На 19 април някогашна звезда от NFL се самоуби в килията си в пандиза в Масачузетс. Футболистът се обесил с чаршаф.

27-годишният Аарън беше упрекнат още веднъж в двойно ликвидиране.

Ернандес излежаваше присъда за убийството на Один Лойд. Също по този начин е обвиняем за убийствата на Даниел де Абро и Сафиро Фуртадо в бостънски нощен клуб, само че оневинен.

През 2012 година Аарън играеше за сегашния първенец Ню Инглънд Пейтриътс. Той беше един от най-високоплатените играчи с 8 милиона $ на сезон. 

Ал Жиро



Известният джаз музикант Алуин (Ал) Лопес Жиро, почина на 12 февруари в Лос Анджелис на 76-годишна възраст.

Професионално се занимава с джаз музика от 1968 година Отличава се с огромна гама от разнообразно и автентично звучене, както и с отвореността си към разнообразни стилове (соул, темп енд блус, поп и други).

Жиро е единственият реализатор, печелил " Грами " в джаз, поп и арендби категории. Сред шлагерите му са песните: We`re in This Love Together, After All, Boogie Down, Never Givin` Up, както и главната тематика в сериала „ Съдружници непредпазливо " от `80-те години.

Пит Кайзер



Крилото на Аякс от 70-те години умря на 73-годишна възраст. Той е капитан на великия тим от Амстердам, смятан от мнозина за най-великия тим в света за всички времена.

Пит е един от моторите на Аякс, който печели три пъти поред Купата на Европейските първенци от 1971-а до 1973-а година.

Той почина от рак на белите дробове. В кариерата си той има маркирани 189 гола в 490 мача.

Цветан Тодоров



На 7 февруари на 77-годишна възраст този свят напусна историкът, мъдрец, езиковед, историк на философската мисъл и културолог Цветан Тодоров.

Цветан Тодоров прекарва първите 23 години от живота си в България, а по-късно се открива трайно във Франция. В изявление за български вестник през 2008 година се самоопределя като българин и французин. Цветан Тодоров е прочут преди всичко като книжовен критик и теоретик, неговите метафизичен рефлексии за самоопределянето са от огромно значение за антропологията и социологията. Въпросът за личната и непознатата културна еднаквост е една от значимите тематики в дебатите на актуалната антропология.

Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР