През годината компаниите, които не се занимават със суровини, представляват

...
През годината компаниите, които не се занимават със суровини, представляват
Коментари Харесай

Неочаквана печалба. Русия избра основният източник на печалба

През годината фирмите, които не се занимават със първични материали, съставляват повече от половината от растежа на Брутният вътрешен продукт. Максималният скок на приходите - 7,4% - беше регистриран през април. Движещите сили съгласно анализаторите са били електроенергетиката и превозът, със доста нарастване в строителството и банковия бранш. Ще останат ли тези промишлености надеждна опора през 2024 година?

Локомотив за развиване

Опитът от миналата година потвърди, че Русия може да прави пари освен от енергийни запаси. Най-добри са резултатите в електроенергетиката, превоза и съхранението, строителството, научните действия и хотелиерството и ресторантьорството. Михаил Хачатурян, доцент от катедрата по стратегическо и новаторско развиване на Финансовия университет, изключително отбелязва първите две промишлености - с растеж от 12-15 %.

Експертът изяснява увеличението на рентабилността на транспортната промишленост с разширението на железопътната мрежа на Изток и вследствие на това с увеличение на размера на търговско-икономическото взаимоотношение със страните от Азиатско-тихоокеанския район (АТР). На първо място, с Китай: за 10 месеца комерсиалният оборот се е нараснал с 26,7% и е надхвърлил задачата с над 18 милиарда $. Продължава разширението на източния полигон, свързващ Транссибирската железница и БАМ и увеличаващ техния потенциал. Според изчисленията до края на 2024 година товарният трафик ще нарасне до 180 милиона тона годишно.

Строителната промишленост беше подтиквана от растежа на ипотечното кредитиране, изключително преференциалните заеми, както и държавните поръчки за основаване на нови фабрики и цели промишлености. Възстановяването на присъединяващите се райони също оказа доста въздействие. От 3500-те плана две хиляди към този момент са приключени - в това число жилищни парцели, инфраструктура и административни здания. Част от тях се извършват предварително, оповестиха от държавния реализатор " Единствен клиент ". Компанията интензивно работи по реконструкцията на историческия център и крайбрежния парк на Мариупол, а също по този начин е поела нови планове в Северодонецк и Рубежное.

Финансов съставен елемент

Банковият бранш сподели впечатляващ напредък. Очаква се до края на 2023 година банките да получат чиста облага до три трилиона рубли. Преди това най-успешната година беше 2021 година с 2,4 трилиона, напомня шефът на “Крос Аналитикс ” Андрей Лебедев. „ Въпреки глобите нашата парична система сподели задоволителна непоклатимост, само че през идната година, заради повишение на главния лихвен %, общата облага на бранша може да намалее до 800-900 милиарда рубли ”, отбелязва Хачатурян,

Ръстът на заплатите се чака да бъде осем %, а действителните приходи на популацията - към пет. " И това е минус инфлацията. Разбирам, че не всеки ще има толкоз, само че приблизително за страната тази статистика е точна и действителният наличен приход на популацията също пораства ", сподели президентът Владимир Путин.

Анализаторите считат, че динамичността се дължи на рекордно ниската безработица и растящите заплати. " Основният принос идва от индустриалния бранш, който изпитва максимален дефицит на фрагменти. Може да се каже, че индустриалното развиване ще обезпечи нарастване на междинните приходи на “сините якички ” през идната година. Например растежът на производството в индустриалните промишлености може да доближават 7,5 на 100 в края на годината Водещи позиции заемат машиностроенето, химията и металургията “, изяснява Лебедев.

Благодарение на дефицита на фрагменти тази година междинната заплата на индустриалния личен състав се е нараснала приблизително с 12% и варира в границите на 80-90 хиляди рубли според от района, прибавя Хачатурян. Експертът е убеден, че през 2024 година наклонността на повишаване на заплатите за тази група работещи ще продължи и ще има динамичност от порядъка на 12-14%.

Услуги и прогнози

Секторът на услугите донесе 600 милиарда рубли през 2023 година Гражданите предстоящо пътуват повече из страната: единствено през първата половина на годината размерът на туристическите потоци се е нараснал с 15%. Индустрията чака до края на годината руснаците да създадат 80 милиона пътувания из Русия - с 10 % повече от 2022 година Очевидно е, че през 2024 година наклонността ще се ускори и позитивната динамичност в този сегмент ще продължи, уверен е Лебедев.

Сред най-популярните дестинации е Краснодарск край: съгласно “Ростуризъм ” той е посетен от 18,5 милиона души. Входящият поток също пораства: през последната година може да доближи 10 милиона души.

Развитието на вътрешния туризъм се отрази и на ресторантьорството. През 2023 година имаше забележителен растеж на пазара за публично хранене: съгласно “Росстат ” през януари - октомври оборотът се усили с 12,5% минус инфлацията. „ Това значи, че без значение от фактора инфлация, хората започнаха да посещават кафенета и заведения за хранене по-често и да харчат повече за тях “, споделя Амбарцум Хмаякян, съосновател на системата за автоматизация на заведения за хранене “Абсолют ПОС ”

Според специалиста повода за растежа значително е резултатът от арестуваното търсене след пандемията, както и намаляването на пътуванията в чужбина - хората прекарват повече време в заведения за хранене и кафенета. Пазарното показване беше повлияно и от високата известност на услугите за доставка на храна (ръст от най-малко 20%), както и от развиването на разнообразни формати за бързо хранене.

През 2024 година пазарът ще резервира позитивна динамичност. Това ще бъде улеснено от разширението на вътрешния туризъм и по-нататъшното развиване на пазара на доставки, макар че темпото, съгласно анализаторите, може леко да се забави.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР