През февруари т.г. активността в промишлената сфера на еврозоната се

...
През февруари т.г. активността в промишлената сфера на еврозоната се
Коментари Харесай

Отслабване на промишлената рецесия в Еврозоната през февруари

През февруари т.г. интензивността в промишлената сфера на еврозоната се е свила с най-сдържано движение от година насам макар епидемията от ковид и нейното отрицателно въздействие върху веригите за доставки. Това демонстрират окончателните данни от постоянното изследване на организация IHS Markit измежду европейските мениджъри, представено от БНР.

Това е положителна вест за Европейската централна банка, която продължава да организира нападателна стимулираща парична и лихвена политика в опит да съживи слабия стопански напредък и хронично ниската инфлация в района на единната валута.

Индексът PMI, измерващ промишлената интензивност в района на единната валута, набъбна през февруари до едногодишен връх от 49,2 пункта по отношение на 47,9 пункта през януари и прелиминарен показател на равнище от 49,1 пункта. Въпреки повишаването на промишления показател обаче, той остава под значимото равнище от 50 пункта за 13-ти следващ месец, което е знак за продължаващо стесняване на индустрията, въпреки и с по-сдържано движение.

Индексът PMI, измерващ единствено равнището на произвеждане, се увеличи до 48,7 пункта от 48,0 пункта месец по-рано, достигайки най-високи равнище от май 2019 година.

„ Въпреки необятно публикуваните известия от страна на фирмите, че епидемията от ковид е прекъснала веригите за доставките и е навредила на продажбите в чужбина, през февруари се видяха окуражаващи признаци, че спадът в производството на еврозоната понижава “, разяснява резултатите от последното изследване основният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Надеждите обаче, че епидемията от ковид, почнала в Китай, ще завърши бързо и че икономическата интензивност ще се върне в скоро време към естествените си равнища, започнаха да избледняват през предходната седмица предвид на непрекъснатото повишаване на интернационалните случаи на инфектирани, което допуска, че въздействието на вирусната зараза надалеч не е завършило.

„ Тревогата е, че обвързваните с ковид забавяния на доставките заплашват да лимитират производството през идващите месеци, което би удължило спада на индустриалната интензивност, продължаващ към този момент повече от година “, добави Крис Уилямсън.

Ръководителите на промишлените предприятия в еврозоната обаче останаха относително оптимистично настроени за идващите 12 месеца, като показателят PMI на бъдещото произвеждане през февруари беше на равнище 58,3 пункта, или малко под 17-месечния връх през януари от 59,8 пункта.

Последното изследването на IHS Markit регистрира следващо, въпреки и по-сдържано стесняване на промишлената интензивност в Германия, първо намаляване от седем месеца насам във Франция, нов спад в Италия и изненадващо усъвършенстване само в Испания.

Германският индустриален PMI показател набъбна през февруари до 13-месечен връх от 48,0 пункта по отношение на 45,3 пункта през януари, само че все пак немската индустриален интензивност продължава да се свива за тринадесети следващ месец (индекс под 50 пункта) - най-продължителната криза в индустриалния бранш на Германия от 2008-а година насам.

Аналогичният показател на Франция се намали през февруари до 49,8 пункта от 51,1 пункта през януари, излизайки на отрицателна територия (под равнище от 50,0 пункта) за пръв път от седем месеца насам.

Италианският индустриален PMI падна през февруари до 48,7 пункта от 48,9 пункта през януари, до момента в който испанският индустриален PMI показател също внезапно до 50,4 пункта от 48,5 пункта при започване на годината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР