През февруари чуждестранните инвестиции в България са 21.9 млн. евро,

...
През февруари чуждестранните инвестиции в България са 21.9 млн. евро,
Коментари Харесай

През февруари чуждите инвестиции са положителна величина

През февруари задграничните вложения в България са 21.9 млн. евро, демонстрират предварителните данни на Българска народна банка. Общата сметка от началото на годината обаче остава на минус от 437.6 млн. евро вследствие на " отлив " на дялов капитал през януари, оповестява " Капитал ".

През първите два месеца на годината Ирландия измества Холандия в челното място по източник на непознати вложения в българската стопанска система. От Ирландия са постъпили непознати капиталовложения под формата на дългови вложения в размер на общо 70 млн. евро към края на февруари. Част от сумата евентуално се дължи на нарастване на капитала на американската софтуерна компания VMware с 42 млн. лева, чието българско отделение е ирландска благосъстоятелност.

Холандия остава на второ място с непознати вложения в България с 43.2 млн. евро през първите два месеца на годината под формата на дългови принадлежности.

Преките вложения в страната са на минус от 437.6 млн. евро към февруари, само че зад числата не стои тъкмо отлив. Минусът в непознатите вложения идва от интервенцията по покупката на Сосиете женерал Експресбанк от ДСК - българското отделение на унгарската OTP, показва изданието.

Заради договорката унгарската OTP усили капитала на българското си отделение с 600 млн. евро в края на 2018 година, само че приключването на този развой бе през януари, когато тази сума е изплатена на френската Societe Generale. Оттам идва и спадът на непознатите вложения под формата на дялов капитал.

Стойността на износа на артикули през първите два месеца на годината доближава 4.6 милиарда евро, до момента в който вносът го надвишава с близо 200 млн. евро, като по този начин комерсиалното салдо остава негативно, само че по-малко по отношение на същия интервал на 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР