През февруари 2020 година нивото на безработица в 27-те страни

...
През февруари 2020 година нивото на безработица в 27-те страни
Коментари Харесай

Рекордно ниска безработица в България и в целия ЕС точно преди вирусната пандемия

През февруари 2020 година равнището на безработица в 27-те страни от Европейския съюз (ЕС) стабилизира в рекордно дъно от 6,2%, в рамите на еврозоната се намали до 12-годишно дъно от 7,3%, до момента в който в България безработицата остана за втори следващ месец на равнище от 4,1% (най-ниско равнище от 2000 година, откогато Евростат разполага с данни за нашата страна), съобщи БНР.

Безработицата в Европейски Съюз през февруари остана за трети следващ месец на равнище от 6,5%, като това е най-ниската безработица, откогато Евростат започва ежемесечното си изследване през януари 2000-а година, и откакто година по-рано тя беше на равнище от 6,9% (през февруари 2019 г.). В рамките на еврозоната безработицата пък се намали от 7,4% през януари до 7,3% през февруари, достигайки най-ниска безработица от март 2008-а година, и под равнище от 7,8% през февруари 2019 година.

Важно е да се акцентира, че мощните данни са безработица са за февруари - тъкмо месец, преди в Европа да стартират да се подхваната строги рестриктивни ограничения, блокади и карантини, имащи за цел да лимитират разпространяването на ковид.

Всички тези ограничения се чака да доведат до трагичен растеж на европейската безработица през март и през идващите няколко месеца.

Според европейската статистика общо 13,984 млн. европейци, от които 12,047 милиона от еврозоната, са били без работа през февруари, като по отношение на януари е регистрирано понижаване на безработните в Европейски Съюз с 62 хиляди при понижение в границите на еврозоната с 88 хиляди. Спрямо февруари 2019-а година общият брой на безработните европейци е понижен със 784 хиляди, от които 663 хиляди единствено в границите на единния валутен блок.

Най-ниска безработица през февруари 2020 година беше още веднъж записана в Чешката република (безработица от едвам 2,0%), следвана от Нидерландия (2,9%) и Полша (също 2,9%), до момента в който най-висока остана безработицата в Гърция (ниво от 16,3%, само че съгласно данни на Евростат за декември 2019 г.) и Испания (13,6% през февруари 2020).

През февруари общо 2,734 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в Европейски Съюз (ниво на младежка безработица от 14,9%), като това съставлява намаляване на младежката безработица с 85 хиляди по отношение на година по-рано, когато безработицата измежду младите европейци беше на равнище от 15,5%.

Евростат показа и данни, съгласно които равнището на безработица в България през февруари 2020 година остава за втори следващ месец на равнище от 4,1% (най-ниска безработица в нашата страна от януари 2000 година, след като Евростат разполага с този вид данни), откакто година по-рано (през февруари 2019) равнището на безработица беше от 4,7%.

Ниво на безработица от 4,1% отрежда на България девето място измежду всички 27 членове на Европейския съюз с най-ниска безработица, като нашата страна е една от 19-те членки на Европейски Съюз с безработица, която е по-ниска от средноевропейската.

През февруари 138 хиляди българи са били без работа по отношение на 140 хиляди през януари и по отношение на 157 хиляди година по-рано (през февруари 2020 г.), като това съставлява рекордно невисок брой на безработните българи откогато съществува тази статистика за нашата страна от началото на далечната 1995-а година.

Нивото на младежката безработица в България се увеличи през февруари до 10,3% от 9,7% през януари и 9,8% година по-рано, като през втория месец на годината без работа са били общо 16 хиляди български младежи на възраст под 25 години по отношение на 15 хиляди през януари и 18 хиляди година по-рано (през февруари 2019-а).

Данните на Евростат също по този начин демонстрират, че безработицата измежду дамите в нашата страна се намалява през февруари до рекордно дъно от 3,4% (от 3,5% през януари и 3,8% година по-рано), до момента в който безработицата измежду мъжете стабилизира за четвърти следващ месец на равнище от 4,6% по отношение на 5,0% преди година (през февруари 2019), отбелязва БНР.

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Pet
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР