През февруари 1945 г., когато се очертава вече победа над

През февруари 1945 г., когато се очертава вече победа над ...

Уроците от Ялта: Как Голямата тройка начерта съдбата на Европа.


През февруари 1945 г., когато се очертава вече победа над Германия, в Ялта пристигат на конференция съюзниците от антихитлеристката коалиция. Лидерите на СССР, САЩ и Великобритания - Сталин, Рузвелт и Чърчил, договарят следвоенното устройство и разграничават сферите си на влияние в Европа. Великите сили решават тогава съдбите на милиони в Европа и света.

Конференцията в Ялта се разглежда като събитие със спорни резултати. В следващите 50 години на практика не избухват реални мащабни войни, но идва онзи лош мир, който според руската поговорка е по-добър от добрата кавга. Почти веднага този лош мир преминава в Студена война, която с малки затопляния продължава чак до 1989 г., когато ялтенската система дълбоко се пропуква заради революциите в ред страни от Източна Европа, излизането им от Варшавския договор, обединението на Германия и разпадането на Съветския съюз и на Югославия през 1991 г.

Променените граници в Европа след 1989-1991 г. не анулират, а по демократичен път (съобразно народната воля) преформатират договореното в Ялта. Всичко обаче тръгва другояче през 2008 г., когато след войната с Грузия Русия признава официално Южна Осетия и Абхазия. През 2014 г. нещата стават коренно различни - Русия анексира Крим. Известно е, че присъединяването на Крим към Русия не е признато и до днес от никоя европейска държава. Нито пък от абсолютното мнозинство държави в останалия свят с изключение на Северна Корея, Никарагуа, Венецуела, Афганистан, Сирия, Судан и Куба. Именно след 2014 г. обаче е разрушена не само Ялтенската система, но до голяма степен и цялата следвоенна система на международните отношения.

Ялта - 4-11 февруари 1945 г.

На 4 февруари 1945-а в двореца "Ливадия" на полуостров Крим, по покана на съветската страна, "Голямата тройка" - британският премиер Уинстън Чърчил, американският президент Франклин Д. Рузвелт и съветският диктатор Йосиф Сталин, обсъжда заключителната фаза на Втората световна война и какъв да бъде следвоенният световен ред. Освен тях присъстващи са и министрите на външните работи, както и висши военни от трите страни.

"Тримата големи" се срещат за втори път, след като 2 години по-рано в Техеран са решавали необходимите действия за победа над Германия.

Уинстън Чърчил, Франклин Рузвелт и Йосиф Сталин по време на Ялтенската конференция

Източник: dir.bg