През есента ще са готови още близо 10 км от

...
През есента ще са готови още близо 10 км от
Коментари Харесай

Започна поетапното строителство на АМ „Хемус“ между Боаза и пътя Русе - Велико Търново

През есента ще са подготвени още близо 10 км от автомагистралата в правата от Ябланица до Боаза.

Започна поетапното строителство на автомагистрала „ Хемус “ в сектора сред п. в. „ Боаза “ и връзката с път I-5 Русе - Велико Търново с дължина 134,14 км. За построяването му в края на предходната година държавното управление обезпечи от бюджета 1,12 милиарда лева без Данък добавена стойност. Изпълнител на плана е държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД.

Началото на строителните работи ревизираха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски, изпълнителният шеф на „ Автомагистрали “ ЕАД Стоян Беличев, народни представители, кметове от района и други
Трасето е разграничено на шест сектора. Изграждането на първите три ще започва тази година, а техническото планиране на останалите ще бъде изпълнено през 2019 година Целта е построяването на цялото трасе да завърши до 2023 година
Отсечката от п.в. „ Боаза “ до п.в. „ Дерманци “, на която през днешния ден алегорично дадохме старт, би трябвало да бъде приключена през 2021 година Имаме подготвеност да стартираме работа и по третия сектор сред пътните възли „ Каленик “ и „ Плевен “.

Поетапно ще се работи във всички трасета, където е осъществено планиране и са завършили отчуждителните процедури. При опция ще се работи на повече от едно място, сподели министър Петя Аврамова.

Петя Аврамова изрази убеденост, че „ Автомагистрали “ дружно с АПИ като възложител ще работят качествено по новите 134 км от „ Хемус “. Министерство на регионалното развитие също ще следи целия развой и изразходването на средствата. От изключителна значимост е качеството на осъществяване на плановете, акцентира министърът. По веригата всички са виновни – от проектанта до строителя и надзора, който получава пари от страната да управлява цялостното осъществяване. Затова са направени промени в Закона за устройство на територията за повишение на условията към лицензираните надзорни компании.

До края на май би трябвало да приключат всички 29 правосъдни каузи за размера на компенсациите при отчуждаването на терени в правата от п.в. „ Белокопитово “ до п.в. „ Буховци “. Така че скоро и там ще започва действителното строителство.

Вече има импортирано предложение в Народното събрание за Законът за държавната благосъстоятелност да даде опция да има авансово осъществяване преди действително да приключат обжалванията по отчуждителни процедури. Промените ще са факт до месец и това ще спести до година – година и половина от отчуждителните процедури, без да накърнява ползите на жителите.

В отговор на въпрос от медии зам.-министър Нанков изясни, че за сектора от разклона с пътя Плевен – Ловеч до Велико Търново има подготвени идейни планове и подсети, че с препроектирането на трасето от Боаза до разклона с пътя Плевен – Ловеч на българския поданик са спестени към 250 млн. лева

По-рано през днешния ден беше тестван и напредъкът при построяването на правата сред Ябланица и Боаза на Автомагистрала „ Хемус “, която е близо 10 км. Строителството й стартира в края на март м. година Работата по трасето напредва.

През май-юни ще стартира полагането на асфалта и е изцяло реалистично секторът да е подготвен през есента, към половин година по-рано от плануваното.

По контракт той би трябвало да е приключен през март 2020 година В момента на обекта на трисменен режим работят към 250 души и над 150 профилирани машини. На правата сред Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан до момента у нас - 45 метра общ насип, от който 28 м армонасип. Това е съвсем отвесна стена на откоса и в структурата на насипа се вложени специфични укрепителни мрежи и системи.

Информация за секторите, на които е разграничено 134-километровото трасе на Автомагистрала „ Хемус “ от п.в. „ Боаза “ до разклона с пътя Русе – Велико Търново:

Участък 1 е с дължина 15,26 км. Започва от Боаза и ще е до пресичането с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин (км 87+800 до км 103+060), в това число пътен възел „ Дерманци “. Връзката със съществуващата републиканска мрежа ще се реализира посредством два пътни възела - п. в. „ Боаза “ при 88-ми км и п. в. „ Дерманци “ при 98-ми км.
Участък 2 е 19,2 км. Той е от края на пътен възел „ Дерманци “ - при секване с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин, до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец, в това число пътен възел „ Каленик “ (от км 103+060 до км 122+260).
Участък 3 е 17,08 км. Той ще стартира от края на пътен възел „ Каленик “ при пресичането с път ІІІ-3005 Радовене - Катунец до връзката с път ІІ-35 Плевен - Ловеч, в това число и п. в. „ Плевен “ (от км 122+260 до км 139+340).
Участък 4 е 26,8 км. Той е от края на п. в. „ Плевен “ при секване с път II-35 Плевен - Ловеч до път III-301 Летница - Ловеч, в това число пътен възел „ Летница “ (от км 139+340 до км 166+144.09).
Участък 5 е 23,2 км. Той е от края на пътен възел „ Летница “ при пресичането с път III-301 до път III-303 Бутово - Павликени, в това число и пътния възел (от км 166+144,09 до км 189+344).

Участък 6 е 32,6 км. Започва от края на пътния възел на път III-303 Павликени - Левски до път I-5 Русе - Велико Търново, в това число и пътния възел (от км 189+344 до км 222+000).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР