През есента парламентарната група на ГЕРБ ще предложи законодателни промени

...
През есента парламентарната група на ГЕРБ ще предложи законодателни промени
Коментари Харесай

ГЕРБ предлагат да се криминализира психическото насилие

През есента парламентарната група на ГЕРБ ще предложи законодателни промени в Наказателния кодекс и в Закона за домашното принуждение, които да подсигуряват по-ефективна отбрана на жертвите на този тип закононарушения.
За пръв път ще се инкриминират психическото принуждение и насаждането на боязън, заяви във Варна ръководителят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, представен от Дарик.
Целта на измененията е да има предварителна защита на домашното принуждение, както и съответни санкции за насилниците, акцентира той.
При доказване на директни последици върху жертвата след душевен тормоз препоръчаното наказване е до една година затвор или пробация, изясни националният представител от ГЕРБ Таня Петрова . При домашно принуждение по хулигански или расистки подбуди се планува отнемане от независимост до 5 години.
Кирилов уточни, че е нужно и по-ефективно взаимоотношение с полицията, както и насърчаване на мрежата от помощни центрове за жертви на домашно принуждение. Предвижда се потърпевшите да бъдат отделени от насилниците, до момента в който тече производството.
Макар че Конституционният съд (КС) одобри, че Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, станала известна като Истанбулската спогодба, опонира на главния закон, ГЕРБ ще продължи да работи в посока използване на тези механизми, увери Кирилов.
Миналата седмица Конституционен съд с осем на четири гласа одобри, че интернационалният документ не подхожда на конституцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР