През есента организмът ни започва да се подготвя за студените

...
През есента организмът ни започва да се подготвя за студените
Коментари Харесай

Зеленчуците, които задължително трябва да хапваме през ноември

През есента организмът ни стартира да се приготвя за студените зимни месеци. Здравословното  хранене, съобразено със сезона, може да бъде потребно за здравето, само че и извънредно вкусно. Ето зеленчуците, които наложително би трябвало да хапваме през ноември:

Зеле

Зелето е извънредно богато на витамини, минерали и фибри. Има ниска калорийна стойност, а огромното количество фибри го вършат пръв съдружник при намаляване и пречистване на храносмилателния тракт от отрови.

Затова то е в значима съставна част във всяко здравословно меню. Съдържанието на витамин C в зелето е повече, в сравнение с в лимона и портокала. По-полезно е зелето в прясно положение. При топлинна обработка то губи забележителна част от витамините си.

Праз

Празът е здравословен и апетитен зарзават, който наложително ни съпътства през есента и зимата. Много хора не познават качествата на този естествен врач с присъщ усет. Той е добър диуретик – подтиква активността на бъбреците и подкрепя отделянето на вода от организма. Препоръчва се при  отоци, подагра, камъни в бъбреците и други

Също по този начин има и мощен антибактериален резултат. Ниското наличие на захари и високото наличие на белтъчини и витамини в него го вършат подобаваща храна за диабетици.-->

Моркови

Ползите от морковите върху здравето ни са големи. От всички зеленчуци морковът има най-високо наличие на провитамин А (бета-каротин). Това вещество има потвърдени свойства като антиоксидант и ни защищава от злокачествени болести. Витаминът работи профилактично при инфекциозните болести на бронхитите, гърлото и гласните връзки. Морковите усъвършенстват още храносмилането и спомагат отслабването, като в това време основават чувство за задоволеност.
 моркови iStock/Getty Images

Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е извънредно полезен  зарзават, въпреки и не толкоз известен у нас. То е богат източник на витамин C, което го трансформира в доста подобаваща храна за  зимните месеци. Зеленчукът е и с доста ниско наличие на калории и високо наличие на фибри . Съдържа също цинк, калий, калций, фосфор , магнезий, манган, както и удобни количества протеин.
 Брюкселско зеле iStock/Getty Images
И още:



Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР