През есента на 1988 г., спортът превзе новините в Хасково,

...
През есента на 1988 г., спортът превзе новините в Хасково,
Коментари Харесай

30 години от Златните дни на хасковския спорт

През есента на 1988 година, спортът завладя новините в Хасково, а имената на героите в него станаха знак на триумфа. Снимките на Атанас Комшев, Живко Вангелов и Иван Цонов се виждаха на всички места. Страната ни завоюва 35 медала от Олимпиадата в Сеул, която ни донесе толкоз страсти и сълзи, че и през днешния ден при загатна за тях настръхваме. Игрите в Корея родиха митични фигури на спорта ни, утвърдиха други, оставиха открехната врата за реванш на огромни звезди, а оценките на момчетата от Спортното учебно заведение “Стефан Караджа ” ни подредиха на невероятното седмо място в света по извоювани олимпийски медали. Десет първенци се върнаха с най-ценното парченце злато на гърдите.

Един от тях е незабравимият герой Атанас Комшев. Възпитаникът на хасковското Спортно учебно заведение “Стефан Караджа ” сграбчи златото при класиците в категория до 90 кг като побеждава безапелационно финландеца Хари Коскела. 6 години по-рано 23-годишният Наско влиза стремително в огромната битка, когато печели бронзов орден от Европейското състезание, а по-късно и сребърен от Световното. Следват още два сребърни медала от същите конгреси през 1983 година, а година по-късно Атанас Комшев става европейски първенец. Успява да дублира европейската купа през 1986 година, като прибавя още един сребърен и два бронзови медала от Световно състезание. Безспорно обаче най-големият му триумф идва през 1988 година в Сеул, където печели олимпийската купа. Тогава Комшев споделя пред публицистите:
" Радвам се освен на златния орден, само че и на това, че опровергах скептицизма на доста хора, които не имаха вяра в мен. На финала направих това, което знаех, че мога. Имаше време, когато се усещах като жертван..., тъй като у нас е най-къс пътя от " Осанна " до " Разпни го ". Аз трябваше да превъзмогвам самия себе си и да убедя всички треньори, които бяха срещу мен. Но в последна сметка задоволство за мен беше, че участвах в олимпийския тим на България ".
На Световните шампионати през 1989 и 1991 година Комшев се класира десети и четвърти. Участва и на Олимпийските игри в Барселона през 1992 година, само че губи и двете си срещи. Така поставя завършек на спортната си кариера, като учи висше обучение в Националната спортна академия.
Със сребро от Сеул се завръщат и още дама огромни спортисти озрастнали в Хасково. Това са Живко Вангелов (класическа борба) с треньор Иван Георгиев и Иван Цонов (свободна борба).

Преди няколко години на името на огромния състезател Атанас Комшев кръстиха залата по битка на стадион “Младост ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР