През есента на 1939 година СССР и Финландия водят преговори

...
През есента на 1939 година СССР и Финландия водят преговори
Коментари Харесай

Когато малка Финландия се опълчи на СССР

През есента на 1939 година Съюз на съветските социалистически републики и Финландия водят договаряния за териториални отстъпки. Съветският съюз претендира за част от Карелския провлак, за острови във Финския залив и за " аренда " на финландския полуостров Ханко. В подмяна Финландия би трябвало да получи по-голяма като повърхност, само че надалеч не толкоз скъпа територия в Карелия, която де факто се състои единствено от гори и блата.

От руска страна оправдават войната с нуждата да се отмести границата по-далеч от Ленинград. Но кардинално схемата е същата като тази, по която са подписани договорите за взаимопомощ с балтийските страни. Което, както знаем, приключва в последна сметка с тяхната окупация. Финландците обаче не отстъпват на натиска. И тогава, по към този момент пробван сюжет, във Финландия е образувано така наречен " национално държавно управление " отпред с Ото Кусинен - болшевик, избягал в Русия още през 1918 година. Именно това марионетно " държавно управление " моли Червената войска за " помощ ".

" Гнусна провокация "

На 30 ноември 1939 година руските войски нахлуват във Финландия. Както афишира тогава Молотов, мотивът е " гнусната провокация на финландската белогвардейщина ", която сякаш била обстреляла елементи на Червената войска, ситуирани в село на Карелския провлак. Финландците още тогава потвърждават, че обстрелът не може да е бил осъществен от тяхна територия - т.е., че въпросният случай е провокация не на Финландия, а на Москва.

В началото на бойните дейности числеността на руските войски, участващи във войната, надвишава съвсем двойно тази на финландските елементи: 250 000 бойци и офицери от финландска страна против повече от 425 000 руски бойци. Червената войска има и пет пъти повече оръжия. И девет пъти повече самолети.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР