През есента листа и жълъди падат от дърветата. Улиците и

...
През есента листа и жълъди падат от дърветата. Улиците и
Коментари Харесай

Отровни ли са жълъдите за кучетата?

През есента листа и жълъди падат от дърветата. Улиците и горските пътеки са изпълнени с доста аромати и цветове, когато зимата наближава. Това носи красиви изображения, само че за жалост и някои рискове. Повечето кучета в действителност обичат да похапват дъбови листа и жълъди, само че знаете ли, че те могат да бъдат токсични за кучетата?

Добре ли е кучетата да ядат жълъди?

Не. Кучетата не би трябвало да ядат жълъди, защото това може да бъде доста рисково. През есента сигурно ще срещнете доста жълъди по време на есенната разходка с кучето и това не е изненадващо, тъй като те падат от дърветата в огромни количества. Кучетата постоянно обичат да играят с тези жълъди, а някои даже ги ядат. Може да има страховит усет, само че крие рисков риск. Жълъдите и дъбовите листа са отровни и яденето им може да има съществени последствия за вашето куче.

Колко токсични са жълъдите за кучетата?

Жълъдите, както и листата на дъбовото дърво, съдържат токсично вещество, наречено танинова киселина. При нараснала доза това вещество може да бъде отровно за кучетата. Невъзможно е да се каже какъв брой жълъди са съответно рискови за вашето куче. Това, което важи е, че колкото по-зелен е жълъдът, толкоз повече танин съдържа, което значи, че тези жълъди могат да причинят доста проблеми на животното. По-стар жълъд, който е кафяв, няма да съставлява непосреден проблем, само че въпреки всичко може да бъде токсичен. Затова постоянно следете деликатно дали вашето куче дъвче жълъди по време на разходка.

Симптоми при отравяне на кучето с жълъди

Отравянето с жълъди може да аргументи по-леки проблеми като повръщане или коремна болежка, само че може да докара и до тежка бъбречна непълнота. Имали ли сте прелестна разходка дружно и не сте сигурни дали кучето ви е яло жълъди?

Тогава внимавайте за следните признаци:

 Жълъдите са отровни за кучетата

Симптоми на натравяне при кучетата

- Неспокойно поведение;

- Болка в корема (чувствителен стомах или закривен гръб);

- Диария на кучето;

- Повръщане при кучето/гадене;

- Кучето не яде;

- Симптоми на парализа;

- Скованост.

 Куче на разходка

Кога ще видите признаците на отравяне с жълъди при кучетата, е мъчно да се каже. Средно признаците се появяват сред 1 и 6 часа след изяждането на жълъдите, само че това не е по този начин при всяко куче. В някои случаи кучетата може да не развият признаци до 2 дни по-късно. Когато кучето е изяло жълъд, значимо е да го наблюдавате деликатно и да се свържете с вашия ветеринарен доктор за обзор при положение на признаци или подозрения.

Как да попречите на кучето си да яде жълъди?

Ако вашето куче обича да си играе с жълъди или ги яде постоянно, значимо е да го научите да не прави това. Не позволявайте на куче да дъвче или яде жълъди. Превенцията в действителност е по-добра от лекуването в този случай!

Можете да вземете опция със себе си по време на разходките си като обичаната играчка на вашето куче или вкусна закуска. То ще откри това за по-интересно от жълъдите на пода. След като кучето ви прояви прекомерно огромен интерес към жълъдите, можете да предложите алтернативата, тъй че да не помни и да пренебрегва жълъдите.

Ако се страхувате, че кучето ви въпреки всичко ще яде жълъди, дръжте го на каишка и с намордник колкото е допустимо повече тук-там, където има доста жълъди. По този метод постоянно имате добър аспект към любимеца си и можете да се намесите по-бързо, в случай че жълъдите бъдат изядени скрито.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР