През есента Google планира да представи своя нов и най-амбициозен

...
През есента Google планира да представи своя нов и най-амбициозен
Коментари Харесай

Google ще пусне Gemini AI през есента – той ще „погребе“ ChatGPT

През есента Гугъл възнамерява да показа своя нов и най-амбициозен артикул, основан на изкуствен интелект – Gemini AI. Разработен от експерти от Гугъл Brain и DeepMind, той освен ще се конкурира с известния чатбот ChatGPT, само че може даже да надмине софтуерното решение OpenAI.

Появата на ChatGPT през края на предходната година накара Гугъл да се замисли за бъдещето на бизнеса си с търсене. Оттогава компанията интензивно показва уговорката си към създаването на разнообразни принадлежности, основани на изкуствен интелект. След като през март Гугъл пусна собствен личен чатбот, наименуван Bard, компанията продължи да интегрира технологията в своите артикули.

Gemini съчетава опциите на огромни езикови модели и генериране на изображения, задвижвани от ИИ. Това значи, че Gemini ще може освен да генерира текст, само че и да основава контекстуални изображения. Гугъл обмисля да добави и други функционалности, като да вземем за пример разбор на блок-схеми или гласово ръководство на стратегии.

Gemini евентуално ще бъде в основата на доста от продуктите на Гугъл, в това число корпоративните приложения като Гугъл Docs. Разработчиците ще би трябвало да заплащат за достъп до Gemini, като употребяват наети сървъри в Гугъл Cloud. Подробности ще бъдат известни до края на годината, когато Гугъл ще показа Gemini на разработчиците на приложения.

В създаването на Gemini вземат участие някогашни членове на екипите на Гугъл Brain и DeepMind, в това число Пол Баръм и Том Хениган. Особено внимание заслужава присъединяване на съоснователя на Гугъл Сергей Брин, който играе основна роля в оценяването и образованието на моделите на изкуствения разсъдък на Gemini. Гугъл употребява транскрибирани видеоклипове от YouTube за образованието на Gemini, само че юристите на компанията внимават за нарушаването на авторските права.

Стартирането на Gemini акцентира уговорката на Гугъл да бъде водач в региона на изкуствения разсъдък. Продуктът може да бъде нов стадий в развиването на технологията, като даде на потребителите и разработчиците повече благоприятни условия и принадлежности. Във време, когато конкуренцията в тази област се ускорява, Гугъл разчита на нововъведенията и качеството, с цел да резервира преобладаващата си позиция на пазара.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР