През есенно-зимния сезон се повишава честотата на възпалителните заболявания на

...
През есенно-зимния сезон се повишава честотата на възпалителните заболявания на
Коментари Харесай

Кои ендокринни заболявания се обострят със застудяване на вр...

През есенно-зимния сезон се покачва честотата на възпалителните болести на щитовидната жлеза. В нашето поделение към този момент постъпват пациенти с болки в шийната област, в гърлото и челюстта, които считат, че са с вирусна зараза, която ту отшумява, ту се връща още веднъж, сподели началникът на Ендокринология в МБАЛ „ Медлайн “ доктор Димитър Георгиев.

Есента е времето, в което диагностицираме подостри тиреоидити. Те са най-честата причина за мъчителната тироидна жлеза при възрастни и може да предизвикат до 5% от клиничните ѝ аномалии, уточни той. Затова постановат неотложна консултация с ендокринолог. Подострият тиреоидит се среща по - постоянно при дами на възраст от 40 до 50 години в сравнение с при мъже на същата възраст. Обикновено се появява след вирусни инфекции като грип или паротит.  За жал, доста постоянно се бърка и с други възпалителни болести на горните дихателни пътища при пациентите, а това води до голословен и неверен банкет на редица антибиотици, имуностимулатори и на други медикаменти, които не са свързани и не повлияват главната причина за заболяването. За разлика от други форми на тиреоидит подострият предизвиква болежка. В някои случаи тя може да се популяризира и в други елементи на шията, ушите или челюстта. Щитовидната жлеза може да е подута и изнежена на досег. При подозрения за подостър тиреоидит наложително се назначава хормонално и ултразвуково проучване.  

Американската асоциация по щитовидната жлеза пресмята, че болката нормално продължава сред 1 и 6 месеца. Според голям брой създатели съществува наследствено влечение към възникването на тази патология, която е показана от носителство на избран ген. Макар че постоянно е краткотраен, подострият тиреоидит може да аргументи непрекъснати затруднения, в случай че не се лекува, посочи началникът на Ендокринология в МБАЛ „ Медлайн “.

Всъщност възпаленията на щитовидната жлеза имитират доста постоянно инфекциозен синдром, комбиниран както с прояви на тиреотоксикоза, по този начин и на хипотиреоидизъм.  Тиреотоксикозата е заболяване при което има прекалено много  хормони в кръвната плазма.  Хипотиреоидизмът е положение при което щитовидната жлеза е незадоволително дейна и не създава задоволително хормони. 

Понякога положението на пациентите по никакъв начин не е леко и се постанова да постъпят в еднокринологично поделение за слагането на точна диагноза и назначението на съответна терапия. При тези заболели доста постоянно се постанова назначението на кортикостероиди, които обаче имат доста странични дейности, а това значи, че този тип лекуване би трябвало да се организира под наблюдението на експерт. Кортикостероидите се употребяват, когато НСПВС не са задоволително ефикасни за повлияване на признаците на болестта.

Също в сезона на вирусните инфекции постоянно се обострят и предиабетните положения и не добре следеният захарен диабет. И двете изискват консултация с ендокринолог за преодоляване ранните прояви на декомпенсация на положението.

Ендокринните заболели би трябвало на време да посетят лекуващия ги доктор по отношение на нуждата от използване на сезонна ваксина, защото при хора с диабет и с други автоимунни болести би трябвало да бъдат строго прецизирани и индивидуализирани в приложението им.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР