През един студен и ветровит февруарски ден на 2018 г.

...
През един студен и ветровит февруарски ден на 2018 г.
Коментари Харесай

У дома - само срещу паспорт, и други забрани в Русия за дните на световното по футбол

През един леден и прохладен февруарски ден на 2018 година жителите на блок тъкмо против новия (и много странен) стадион в Екатеринбург се оказали отрязани от 3-метрова ограда от достъп до улицата пред входа и паркинга. Загражденията, следени с камери, ще останат до август, тъй като са част от ограниченията за сигурност към един от обектите на международното състезание по футбол, което стартира в четвъртък.

Полицията предизвестила жителите на блока по време на четирите мача, планувани в третия по величина град на Русия, да не излизат на терасите, да не отварят прозорците, да стоят по-далеч от тях и никога да не се пробват да гледат гратис мача с бинокли, с цел да не би снайперисти на силите за сигурност да ги сметнат за терористи. " Живеем като в зоопарк зад решетки ", споделя Елена Мормол от 12-етажния блок през " Ройтерс ".

Специалните ограничения за сигурност основават проблеми за руснаците освен в Екатеринбург. Във всичките 10 града са въведени ограничавания на превоза, разпростряли се няколко квартала преди стадионите, възбрана за търговия с алкохол, а на някои поданици им се постанова да демонстрират паспорт, с цел да стигнат до дома си. На някои места чакат десетки хиляди ентусиасти, а в тези градове в никакъв случай не са виждали скупчване на толкоз хора, да не приказваме, че доста от тях ще бъдат чужденци, споделя и московският в. " Ведомости ".

 У дома - единствено против паспорт, и други забрани в Русия за дните на международното по футбол
© Reuters

Не би трябвало да е изненада

Всичко това не би трябвало да бъде изненада, тъй като се основава на признат още в 2013 година закон За подготовката и провеждането... " на международното състезание. През предходната година в същата връзка имаше декрет на президента, няколко държавни постановления и редица ремонти в други закони. Всички избрани в тях ограничения са в действие от 25 май до 25 юли, въпреки че някои са въведени от 1 и даже от 10 юни.

" Никой не се е съветвал с нас за нищо от стореното. В страната ни няма особена потребност от хора или хрумвания, а единствено от такива, които си заплащат налозите и тихомълком одобряват всичко ", споделя пред " Ройтерс " Евгений Чернов, притежател на магазин, оказал се откъснат от клиентите. " Оказва се, че всичко се прави не за хората или почитателите, а служителите да отчетат свършена работа ", недоволства той.

Търгоците и алкохола

Проблеми имат освен дребни търговци, само че и вериги като " Метро ". В Нижни Новгород, да вземем за пример, обектът на немската компания е на 2 км от стадиона и до него ще може да се стига с кола единствено с авансово поръчани пропуски. Доскоро не бе ясно и по какъв начин ще се доставят сходни магазини. Алкохол няма да се продава.

Впрочем, казусът с алкохола визира на доста места и жители, и продавачи. В дните на мачовете в радиус от 2 км към стадиона алкохол може да се продава единствено след координиране с ФИФА. На някои места локалните управляващи създадоха спомагателни ограничавания във времето за продажби и разрешените за това места като почитател зони и подготвителни бази, както и в Сочи. Във Волгоград даже обмисляха възбрана за продажба на алкохол в стъклени бутилки в целия град. В Нижни Новгород обсъждаха възбрана и ползване и на летището (включително безмитните магазини), на гарите и прилежащите територии. Само в Москва пивоварите пресмятат, че бюджетът на столицата няма да получи до 2 милиарда рубли поради рестриктивните мерки.

 У дома - единствено против паспорт, и други забрани в Русия за дните на международното по футбол
© Reuters

Запалянковци и туристи

Който е решил да се наслаждения на играта на най-хубавите футболисти в света, не е зле да знае за новия член 14.15.2 от Кодекса за административните нарушавания. В него се разказва отговорността за " осъществяване " на билети за мачовете " без сключването на подобаващ контракт с ФИФА " или упълномощените от нея организации. Под осъществяване се схваща " продажба, препродажба, разпространяване, подмяна или различен оизползване, обвързвано или несвързано с извличането на облага ". Формулировката е толкоз необятна, че обгръща освен типичен спекулативни продажби, само че и даже опити да продадеш билет на истинската му стойност или просто да го предадеш на другар или родственик. Според разпоредбите на ФИФА закупените билети може само да бъдат връщани на уредниците.

Нарушението от жители се санкционира с санкция 20-25 пъти цената на билета (но не по-малко от 50 хиляди рубли). Ако става дума за длъжностни лица и бизнесмени, санкциета доближава 30 пъти цената на билета (но не по-малко от 150 хиляди рубли). Юридическите лица ги чака санкция от 500 хиляди до 1 милион рубли или преустановяване на активността им за период до 90 дни.

Друга оригиналност, засягаща освен почитателите, само че и всеки, който в дниге на шампионата попадне в някой от 10-те града, е условието за бърза адресна регистрация. Досегашният режим позволяваше да не се регистрираш до 90 дни, а в този момент срокът е скъсен на 3. Чужденците са длъжни да го създадат не покъсно от деня, откакто с апристигнали.

Правилото не работи за хотели, хостели и други места за настаняване на посетители. Но който отсяда при познати, другари или жилища чартърен, би трябвало да чака проблеми с полицията след приключването на 3-дневния период. Санкциите за нарушителите се движат сред 2 хиляди и 7 хиляди рубли.

 За влизане на стадионите ще се минава през специфична инспекция.
© Reuters

За влизане на стадионите ще се минава през специфична инспекция.

У дома - откакто покажеш паспорт

В непосредственост до игрища и почитател зони се вкарват " следени зони ", в които ще се позволяват единствено живеещите и работещите там. Иначе казано, жителите би трябвало да покажат паспорт с адресна регистрация или спезциален пропуск. Същото важи за колите, като при прекосяване през надзорен пост ще се оглеждат колата и персоналните движимости.

Променят се околните направления на градския превоз, лимитира се или изцяло се не разрешава паркирането, такситата могат да влизат единствено с съществуването на специфична регистрация. Това е кардинално условие на закона, само че какъв брой строги са ограниченията вземат решение управляващите по места. Москва, да вземем за пример, пробва да поддържа демократичен режим и в дните, когато няма мачове, множеството от възбраните няма да работят. В Самара, обаче, поради затворените улици няма да работет 1 месец детските градини, за което родителите са предизвестени още през март.

 У дома - единствено против паспорт, и други забрани в Русия за дните на международното по футбол
© Reuters

Забранените зони

Ограниченията за превоза не са единствено по улиците. В градовете домакини са оповестени неразрешени за плавателни съдове елементи от акваторията, на други места ще има предели за корабоплаване няколко часа преди и след мача или към тренировки.

Има и неразрешени за полети сектори - както за самолети и хеликоптери по този начин и за дронове. В Казан, да вземем за пример, към локалния стадион от 1 юни до 17 юли е в действие денонощна възбрана за полети в радиус 10 км и височина 3050 в., както и зона с стеснен режим в радиус 110 км и височина до 8100 метра. В Калининград дроновете са неразрешени за небето на целия съветски ексклав.

За битка с безпилотните летящи устройства са разгърнати гурпи за радиоелектронна битка и портативни комплекси за заглушаване на каналите за ръководство и връзка с дроновете. Изглежда по същата причина на някои места има и манипулиране на GPS данните, тъй като таксиметрови водачи се оплакаха от " комплицирани " навигационни устройтва на колите им в центъра на Москва.

По-строг режим има и по железниците и в частност по гарите. Променени са маршрутите за пасажерите, организира се 100% обзор на влизащите в гарите, инсталирано е в допълнение съоръжение и са привлечени над 2000 доброволци.

Специален режим работи за влизането на рейсове и камиони, като в Самарска област и Мордовия, да вземем за пример от 10 юни до 17 юли за превозвачите е неразрешено да вкарват камионите си с тегло над 3.5 тона в града сред 6 сутринта и среднощ. В Москва е по този начин единствено в стеснен регион към двата стадиона за международното. Това основава проблем особено на доставчиците на храни и млечни продкти, подвластни от избран темп. Но и всички знаят в какво оръжие се трансформира тежък камион, отвлечен от терористи.

 У дома - единствено против паспорт, и други забрани в Русия за дните на международното по футбол
© Reuters

Опасни производства

Най-строгият режим е за рисковите производства, които президентският декрет подрежда са се спрат или доста да се лимитират за два месеца. Правителството дефинира които са те, само че без да изброява съответните предприятия. Това са обекти с нуклеарна сила, източници на йонизиращо излъчване, рискови химически, биологични, радиоактивни, токсични и взривни субстанции, както и работещите с причинители на инфекциозни болести.

Спира се и превозването на рискови товари с жп, речен и морски превоз. Железниците към този момент оповестиха, че стопират сходни транспорти от 25 май до 25 юли в регионите на градовете от международното. Автопревозвачите също лимитират някои товари през юни, вкючително куриерски доставки на интернет покупки на козметика във флакони под налягане.

Контраразузнаването е почнало да уведомява предпирятията с рискови производства още през януари, само че концепцията за напълно преустановяване на активността среща съпротивата на притежатели и локални управляващи поради породени загуби. Повечето компании минаха към режим на прекъсване единствено на най-опасните процеси и вписване за мониторинг.

Няма да е елементарно и на някои руснаци, които биха желали да се махнат от градовете си за седмиците на шампионата. В Екатеринбург, да вземем за пример, чартърните полети с апрехвърлени към летището в Челябинск на 200 км.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР