През един летен ден на юли 2018 г. плановете на

...
През един летен ден на юли 2018 г. плановете на
Коментари Харесай

Китай краде AI тайни, за да шпионира САЩ – WSJ

През един летен ден на юли 2018 година проектите на Сяолан Джан да лети от Сан Хосе, Калифорния, до Пекин са прекратени, когато федерални сътрудници го задържат на Терминал Б на летището в Сан Хосе по сигнал на екипа по сигурността на Apple.

Джан, някогашен чиновник на Apple, беше изправен пред обвинявания в кражба на търговски секрети, свързани с самодейността на компанията за самостоятелно шофиране.

Този случай символизира конфликт в продължаващото скрито състезание сред Съединените щати и Китай за владичество в областта на изкуствения разсъдък (AI). Двете страни се борят за всяко преимущество, с цел да овладеят технологията, която е подготвена да промени стопанските системи, геополитиката и войната.

AI заема значимо място в листата на Федералното бюро за следствие на Съединени американски щати с сериозни технологии, които се нуждаят от отбрана. По същия метод Китай го е присъединил в листата на технологиите, които би трябвало да бъдат пробити до 2025 година Макар че уменията на Китай в региона на изкуствения разсъдък са страховити, последните предизвестия на американските разследващи служби надвишават елементарната кражба на интелектуална благосъстоятелност.

Освен за придобиване на търговски секрети, съществуват опасения, че Китай може да употребява ИИ за събиране и запазване на данни за американски жители в невиждан мащаб.

Според шефа на ФБР Кристофър Рей евентуалното потребление на AI от страна на Китай може да ускори съществуващите хакерски интервенции, като употребява американската технология против страната. Китай обаче отхвърля да се занимава с хакване на американски мрежи, като отвърна с обвинявания, че самите Съединени американски щати са главен хакерски индивид и световен киберкрадец.

Неотдавнашните начинания на ФБР изместиха фокуса към отбрана на производителите на чипове, способни да обработват AI стратегии, наблягайки преходния темперамент на напредъка на тази технология. Дори логаритмите да бъдат откраднати през днешния ден, бързият прогрес може да ги направи остарели в границите на месеци.

Правните борби, като да вземем за пример делото на Applied Materials против Mattson Technology за хипотетична кражба на комерсиална загадка, акцентират интензивността на това софтуерно съревнование. Притесненията за миграция на секрети на изкуствения разсъдък към Китай накараха компании като OpenAI да си сътрудничат с правоприлагащите органи, откакто породиха съмнения за чиновник, който може да изнесе патентована информация в Китай.

Мащабът на нарушаванията на сигурността на данните, свързани с Китай през последното десетилетие, в това число тези, ориентирани към огромни корпорации и държавни организации, подхранва паниката на анализаторите на разузнаването в Съединени американски щати. Огромните масиви от откраднати данни, допълнени от изкуствен интелект, пораждат опасения по отношение на евентуалната дарба на Китай да употребява тази информация за шпионски цели.

Въпреки че опасенията са огромни, софтуерните водачи признават защитния капацитет на AI против такива закани. Те настояват, че е значимо изкуствения разсъдък да се употребява като постоянен предпазен механизъм, даже и нападателните му благоприятни условия да не престават да будят безпокойствие.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР