През днешния ден, в който общините от област Варна преживяха

...
През днешния ден, в който общините от област Варна преживяха
Коментари Харесай

Обобщена информация: Ситуацията във Варна и областта

През днешния ден, в който общините от област Варна претърпяха усложнена метеорологична конюнктура, с плевел, тук-там даже ураганен вятър, със снеговалеж и снегонавявания, с ниски температури и обледявания по пътищата, 6 от всички 12 общини от региона оповестиха бедствено състояние. Варна, Вълчи дол, Суворово/частично/, Дългопол, Аксаково и Девня/частично/.

Във Варна ураганният вятър и проливният дъжд предизвикаха доста вреди и за жалост има и човешка жертва.

Кризисни щабове във всички общини работиха извънредно интензивно и дейно, с цел да оценят вредите и да подхващат незабавни ограничения за връщане на общините към естествен темп.

Във Варна четири екипа на РД „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ работиха по над 70 сигнала, главно за паднали дървета и клони. На терен работиха и седем екипа на Министерство на вътрешните работи.

Отстранени са повредите на електроподаването в Галата, Ракитника и Боровец. Проблеми с водоснабдяването има в Ракитника и Прибой, оповестяват от ВиК-Варна.

Няма съществени проблеми в трите огромни варненски лечебни заведения.

Радио Варна осведоми, че Приютът за бездомни лица във Варна работи и има опция да се настанят всички нуждаещи се. От Регионалната дирекция „ Социално подкрепяне “ са показали, че техни екипи ще създадат обход на къщи, където има съборени покриви и бедстващи хора и ще им окажат нужното подпомагане за приемане на помощ. Съдействие ще бъде оказано и на сина на починалата от падналото дърво жена.

От Автогара Варна пътуват рейсове за София, Русе, Търговище, Шабла и Белослав. Все още не са възобновени автобусните линии до Добрич и Бургас.

Спрени са влаковете в посока Варна - Добрич и назад, както и влаковете Добрич - Кардам и Кардам – Добрич, сочи информация на БДЖ.

Затворен за придвижване остава пътят Варна- Добрич . Два снегорина с смесен екскаватор разчистват региона на Аксаковска гледка, а огромна машина отваря пътя до Въглен, осведоми Явор Пасев шеф на ОПУ-Варна.

Учениците от Варна минават в онлайн режим на образование на 20 ноември – понеделник, а за учебните заведения I ОУ „ Св. Княз Борис I ”, ОУ „ Васил Друмев “, ОУ „ Константин Арабаджиев “ и Професионална гимназия по текстил и фешън дизайн – онлайн образованието ще е в допълнение и на 21.11. и 22.11.2023.

Днес в област Варна отчасти бедствено състояние разгласи кметът на община Суворово.

Няма достъп до селата Дръндар, Николаевка, Левски, Изгрев, Калиманци, Баново и Просечен, заради снегонавяванията, като тук-там преспите доближават до 2 метра. В селата няма от нощес ток и вода. Има доста скъсани жици. Изчаква се вятърът да отслабне, с цел да се стартира снегопочистването на пътищата.

Община Вълчи дол също разгласи бедствено състояние. 14 обитаеми места в този регион са без електричество. Заради снегонавявания и преспи от над половин метър тук-там, затворени за придвижване са всички входни и изходни пътища от Вълчи дол, Няма подадени сигнали за потърпевши хора и развалени парцели в общината.

Девня разгласи отчасти бедствено състояние и неучебен ден на 20 ноември 2023 година Причината за решението на локалната власт е множеството паднали електропреносни стълбове , селища останали без ток , десетки паднали дървета и клони, които препятстват придвижването по пътищата в района. Заради скъсани и оплетени в клоните на дърветата електропроводи съвсем цялата община е без ток, тук-там е нарушено и водоподаването. Няма информация за потърпевши жители. В квартал Повеляново вятърът е обърнал спирка на градския превоз.

Кметът на община Аксаково Атанас Стоилов разгласи бедствено състояние. В заповедта са посочени и причините за решението, а точно: „ Изключително усложнената метеорологична конюнктура, бурният вятър, снеговалежът и снегонавяванията, ниските температури и обледяванията на територията на община Аксаково са предизвикали спиране на транспортния достъп до обитаемоте места. Образуваните снежни преспи по пътищата и улиците препятстват проходимостта на публичния превоз. Голяма част от главните пътища от републиканската пътна мрежа, свързващи общината са затворени за придвижване “, се добавя в заповедта на кмета. Вследствие на ураганния вятър е прекратено електроснабдяването и водоподаването в редица обитаеми места от територията на община Аксаково, а изобилните снеговалежи съществено затрудняват почистването на пътищата.

Бедствено състояние за цялата община разгласи и кметът на Дългопол . Вече е възобновено електричеството в града, само че без ток и вода към момента е село Поляците. Частично опустошен е покривът на читалището в Дългопол, а изолацията на детска градина „ Детелина “ отчасти е паднала. Утре и там ще стартират възстановителни работи.

Отворен е пътят Суворово-Вълчи дол.

Отворен е пътят Варна – Бургас.

Отворен за прекосяване е пътят Варна - Кичево - Ген. Кантарджиево.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР