През девет равнини в десета, насред най-богатата област в ЕС,

...
През девет равнини в десета, насред най-богатата област в ЕС,
Коментари Харесай

Оремаго у Добролево ден преди евроизборите

През девет равнини в десета, посред най-богатата област в Европейски Съюз, където телефоните имат обсег единствено върху коша с кукуруза, посред площада е умерено и се преброяват всичко на всичко три скъсани от ветъра предизборни плаката.

Пеци и Гошо са другари. Обичат да поддържат връзка. Пиенето не им е самоцел, а съпътстваща активност.

- Ей, требва да си доста пропаднал, та да се занимаваш с политика. Аде кажи ми ти един почтен човек, който да се е появил по тв приемника тия дни? Нема и нема и да има.

- Е нали сакахте народна власт. Те ви народна власт. Избирате си некой тупан и той си ви ръководи и си ви рендосва, ка си знае.

- Е сеги тия избори кви са, че баш им не разбирам? Кметове ли ше избираме, депутати ли?

- Тва сеги са европейски избори. Значи пращаме им у Бруксел същите тупанье, дето ги демонстрират тука. И те там да се оправат с тех.

- Аа, значи сеги избираме кого да махнеме да го не гледаме по какъв начин ни се плендзави тука, та да им се плендзави на европейците? Разбрах. Добре са го измислиле, малко да си починем и ние.

- Оо, ма ти да не мислиш, че таа работа е по този начин за без пари? Тва който го пратиме там, взима по едно кошле пари на месец. Ти с твойта пенциа требва да живееш примерно пет години единствено на лебец и водица, та да спестиш една техна заплата. И отново не е несъмнено, че ше го стигнеш. Абе никак да не е, петнайсе хилки на месец влачат. А ние с тебе тука се радваме на демокрацията.

- Еш кви работи приказваш. Мигар има такива заплати? Я толко пари вкупом не съм виждал. Мойта къща не коства толкоз. И защо ги арчат тиа пари?

- Не ги мисли ти тех. Има защо. На него единствено часовникът му коства пет иляди. Отделно си фръчи, къде му е кеф. Австралия, Америка. А ти си връзваш гащите със сезал и си купуваш у понеделник на пазара галоше за два и педесе.

- Абе не е живот тва техното. Ако секи месец взима по толко пари, той ни мож да спи умерено, ни моо да си напраи сметката защо да ги арчи, ни па им се радва. Я по този начин знам. Не си ли проработил с почтен труд леба си, не е ти сладостен. Верно си е наказване.

- Абе да те не е уапало кучето? Тия ора не са като мене и тебе, плякор. Тия ора одат у костюме, пият кафета у Виена заран, а вечерат у Ню Йорк. На него акълът му е друг. Тизе си заложник. Погледни са у огледалото да са видиш къф си орандзавеляк.

- Абе мое да съм оранзавел, но мене чакат да си пущим булетината, нали!

- Кой та чака тебе бе! Те ше си се изберат и без назе.

- Аа, не си прав. Я съм взел участие у сички изборе и ше вземам участие и у тия. И чак сеги разбрах, че ше избираме сътвере, които да ги маанеме оттука, че да ги троват малко па тама. Тва който го е измислил, е голем човек. Малко да отдъънеме от тех. А я се чудех що все тикиви едни оръпляци отново по плакатете и тв приемника. Оня, де шкембака му е като футболно игрище и в случай че го сготвиме, две недели ше едеме цело село курбан. Другият хексулист с очилцата. Тоа, в случай че му плеснем един пестник, ше рече „ имбрик “. Аресва ми тактиката. Да ги избираме сичките, че да са маинят, да връвът путкатарагата на сенкя. И да са не връщат. Кви недъгав заплати да им дават, сал там да си ги дръжът, нима без тех работите у назе потръгнат на добре.

- Пеци, я те знаех, че не си наред с главъта, но тоа път ма приби. Ти си бил безпаричен, безпаричен си и ше бъдеш безпаричен с такова мисленье. И дечурлигата ти ше бъдат небогати, щото по този начин си ги научил.

- Що бе, ти си цъфнал и връзал несъмнено? Я си пий пиеньето и са не едосвай. Дай туке да фрълиме едно сантасе, а в случай че сакаш, извади фотоси на тия, де ше ги пращаме у Бруксел и да теглиме чоп за кого да си пущим гласеца. Айде, на онче-бонче-счупено-пиронче ше ги разиграеме.

- Абе, ми викаш да ни се маинят от главъта – но нали ше идат тама да ни излагат, ше си речът ората глей кви мошенгии са българете, кви лопати с лице и опако. Пак ше им береме срамовете.

- Кво ти дреме. Коги имаш отпадък, го фръгаш у контейнера, нали? Че щел некой да те види къв отпадък изнасаш от вазе и да те приказва след това, голема па работа. Фръгай тва надалеко и да се оправат, по какъв начин си знаат с тех.

- Праиш се ветар на устата. Ние сме боклуците. Ни пиеньето ни е пиенье, ни колите ни са коли, ни дамите ни са дами. И след това да съм бил дал своя вот. Ша ме фанат да ме поразведат. Глей къде ме е клъвнал петея. Язе боклука нема да им гласоподавам на тех. Тва не е народна власт. Демокрацията е измислена като напълно друго нещо.

- Ако щеш. Я па ше гласоподавам. И ше типа у еврофутбола кви са коефицентите. Ше тура пет лв. на Дебелия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР