През декември вносът на руски петрол в ЕС се е

...
През декември вносът на руски петрол в ЕС се е
Коментари Харесай

България стана ключов порт за руския петрол


През декември вносът на съветски нефт в Европейски Съюз се е свил по отношение на ноември с 270 000 барела на ден до 900 000 барела на ден, демонстрират данните на Международната организация по силата (МАЕ), представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Спадът на количествата се дължи на влезлите в сила от 5 декември ограничавания за импорт на съветски петрол, наложени от Запада поради експанзията на Русия в Украйна.

Но България получи изключение от ембаргото и от януари към този момент е единствената страна от Европейски Съюз, която има право да получава доставки на " Уралс " с танкери. Така страната ни се оказа основно пристанище за съветския нефт.

Специално през декември 160 000 барела от общо 230 000 барела, ориентирани по море към страни от Европейски Съюз, са пристигнали в България, два танкера са били разтоварени в Нидерландия и един в Италия, сочи месечният отчет на МАЕ.
България се оказа основна входна точка за " токсичния " съветски нефт, откакто глобите на Запада се задействаха на 5 декември. Към 16 декември Русия е съумяла да пласира собствен петрол с танкери единствено в четири страни на планетата и нашата влиза в това каре дружно с Индия, Китай и Турция, демонстрират данни на
Иначе Европа продължава да получава съветски нефт, само че по тръби. Нефтопроводът " Дружба ", който има два ръкава - северният прекосява Беларус и Полша и стига до Германия, а южният през Украйна и Словакия стига до Унгария и Чехия, е отвън обсега на глобите. Но и тези доставки понижават. Германските рафинерии в Лойна и Швед, които са свързани с " Дружба ", стопираха да купуват съветски нефт в края на 2022 година Германия ще продължи да употребява нефтопровода, но за импорт от Казахстан - по 30 000 барела на ден.  Това значи, че преносът по  " Дружба " ще се срине наполовина - с към 330 000 барела до 360 000 барела на ден, а делът на съветския нефт в европейския импорт ще се стопи от 30% преди войната в Украйна до едвам 5% през тази година. 

Общият импорт на съветския нефт в Европейски Съюз - по море и по тръби, е понижен през декември с 1.6 милиона барела по отношение на февруари.сочат данните на МАЕ. И новините за износа извън ЕС не са положителни за Москва. Вярно е, е че през декември доставките за Индия са достигнали рекордните 1.4 милиона барела на ден. Но размерите за Китай - и по море, и по тръба, остават съвсем без смяна. 1.9 милиона барела на ден.

Експортъг за Турция е намалял с 200 000 барела до многомесечно дъно от едва 45 000 барела. Държавната азербайджанска компания  SOCAR, заяви предишния месец, че е спряла да купува съветски нефт за турската си рафинерия.

Вместо " Уралс "

МАЕ показва, че страните от Европейски Съюз усилват покупките от Близкия изток, Западна Африка, Норвегия, Бразилия, Гаяна.   Астана реализира предварителна договорка с Москва да изнася нефт за Германия през съветските петролопроводи, припомня докладът. През декември Норвегия увеличи индустриалния потенциал на най-голямото находище в Западна Европа - " Йохан Свердруп ", от 535 000 на 720 000 барела на ден от предходните. САЩ и Казахстан също са вероятни източници.

Рафинерии под надзор

Европейската взаимозависимост от съветския нефт се демонстрираше главно посредством контрола върху някои от най-големите рафинерии в Европейски Съюз, упражняван от страна на съветски компании, най-много " Роснефт " и " Лукойл ". Но обстановката съществено се промени.

Берлин пое контрола върху притежаваната от " Роснефт "  рафинерия  колос " Швед ", както и върху участията на " Роснефт " в две други рафинерии -  " МиРо "  (MiRo) и  " Байернойл "  (Bayernoil).

" Лукойл " се спазари да продаде италианската си рафинерия ИСАБ на кипърската капиталова компания G.O.I. Energy, подкрепена от основаната в Женева комерсиална компания " Трафигура " (Trafigura), само че към момента има рафинерии в България и Румъния, напомня още отчетът.

Българският парламент разчисти пътя на държавното управление да поеме контрола върху  " Лукойл Нефтохим Бургас ", с цел да подсигурява сигурността на доставките, в случай че това се наложи. Рафинерията е изключена от петролното ембарго на Европейски Съюз, само че има ограничавания върху износа на получените от съветски петрол артикули. 

В Румъния " Лукойл " разгласи, че към този момент работи с други възможности на съветския нефт и бензиностанциите й не са подвластни от възбраната за импорт на съветски нефт.

Като поредна мярка против съветската инвазия в Украйна от 5 февруари в Европейски Съюз влиза в действие и възбрана за покупка на съветски петролни артикули, в това число дизел.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР