През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг,

...
През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг,
Коментари Харесай

МФ: През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг

През декември не се чака вдишване на нов държавен дълг, показаха от Министерството на финансите.

По-рано от парламентарната група на ГЕРБ оповестиха, че ще внесат искане за мораториум върху поемането на нов държавен дълг до приемането на новия бюджет.

С плана си за бюджетна рамка за 2022 година Министерството на финансите планува дълг от 10-12 милиарда лв., сподели в четвъртък и служебният министър Валери Белчев. По думите му една трета от тези пари ще отидат за заплащане на досегашни отговорности. Освен за дълга, от финансовото министерство през вчерашния ден опровергаха служебният министър и за добавките за пенсионерите – през първите шест месеца на 2022 година те ще получават 60, а не 120 лева

В плана на бюджет за 2022 година е планувано издаване на държавни скъпи бумаги, означават през днешния ден от Министерството на финансите. Заложеният предел е към 10 милиарда лева, като те ще бъдат изхарчени за рефинансиране на остарял дълг, финансиране на планувания бюджетен недостиг през 2022 година, който е обвързван с реализирането на политики в обществената сфера, възобновяване и развиването на бизнеса.

Министерството на финансите ще съблюдава периодите, които са планувани за разискване на плана за бюджет за 2022 година и ще го показа на 47-ото Народно заседание. Законът е планувал периоди и механизми за разискване и внасяне на ремонти, които да дадат опция за реализиране на политиките на новото постоянно държавно управление, се прецизира в известието.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР