През декември министрите са одобрили допълнителни разходи по бюджета за

...
През декември министрите са одобрили допълнителни разходи по бюджета за
Коментари Харесай

Бюджетът завършва 2019 г. на минус от над 1.1 млрд. лв.

През декември министрите са одобрили спомагателни разноски по бюджета за над 1.3 милиарда лева

© Цветелина Белутова Подобно на предишни години бюджетният остатък през декември се е стопил със скорост няколко стототин милиона дневно. Така от 1.3 милиарда лева на плюс към края на ноември държавните финанси приключиха 2019 година на касов недостиг от 1.14 милиарда лева или 0.96% от прогнозния Брутният вътрешен продукт, демонстрират предварителните сметки на Министерството на финансите. Бюджет 2019 беше плануван на недостиг от съвсем 2.5 милиарда лева поради договорката за американските изтребители, само че спрямо предишни години, през 2019 минусът е доста по-голям.

Пари за Коледа

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Декемврийското харчене включва няколко огромни суми, като 760 млн. лева за автомагистрала " Хемус " и други пътни планове, над 200 млн. лева за общините и 208 млн. лева за жп планове на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). Предколедно бяха отпуснати и 34 млн. лева за заплати в Министерство на вътрешните работи, 50 млн. лева за финансиране на Национално тол-управление, 34 млн. лева за IT системата на Национална агенция за приходите, както и 36 млн. лева поради водната рецесия в Перник.

Така бюджетните разноски единствено през последния месец на годината доближават 6.49 милиарда лева За съпоставяне, през останалата част от 2019 година са разходвани по 3.5 милиарда лева приблизително на месец (сметката включва и парите за F-16, разплатени през август). Същото се случи и през 2018 година - средномесечно разноските бяха 3 милиарда лева, а през декември скочиха до 6.6 милиарда

Всичко върви по проект

Предварителните сметки на финансовото ведомство демонстрират общо приходи през годината от 43.9 милиарда лева, което е съвсем тъкмо колкото беше планувано. Спрямо 2018 година бюджетните доходи нарастват с над 4.2 милиарда лева, като огромен фактор за нарастването са косвените налози. Те са с 1.4 милиарда лева нагоре през 2019 година, главно от Данък добавена стойност при покупко-продажби в страната, съдейки по доклада към ноември. Постъпленията от Данък добавена стойност от импорт пък понижават на годишна база към ноември с към 200 млн. лева

От друга страна, разноските на държавното управление доближават 45.39 милиарда лева или с 5.5 милиарда над тези от 2018 година От Министерството на финансите показват, че това нарастване се дължи главно поради покупката на F-16, разноските за личен състав (увеличение с 10% на средствата за заплати в бюджетния бранш и следващата стъпка на нарастване на възнагражденията в бранш " Образование " ), по-високи разноски за обществени заплащания и пенсии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР