През декември миналата година приходите от износ на петрол на

...
През декември миналата година приходите от износ на петрол на
Коментари Харесай

Саудитска Арабия с рекордни приходи от петрол за 2022 година

През декември предходната година приходите от експорт на нефт на Саудитска Арабия са намалели с 5% по отношение на ноември, до $22,8 милиарда Това демонстрират данните на Главното статистическо ръководство на страната, заяви " Комерсант ". През декември тези доходи обаче, се оказаха с 11% по-високи по отношение на година по-рано.

Всъщност декември предходната годино е шестият следващ месечен спад на приходите от нефт, които през декември са били най-ниски за цялата 2022 година.

Спадът на приходите от експорт на нефт през втората половина на 2022 година е обвързван главно с понижението на цените на петрола, след внезапното нарастване през първата половина на предходната година.

Въпреки това обаче, приходите от експорт на нефт на Саудитска Арабия през предходната година като цяло доближиха рекордните 326 милиарда $, което е най-високата сума от 2012 година насам.

Според специалисти, повишението на приходите от нефт, може да помогне за диверсификацията на стопанската система на Саудитска Арабия. Властите на страната от няколко години насам създават планове в разнообразни области, които би трябвало да понижат зависимостта на страната от износа на нефт.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Саудитска Арабия за 2022 година набъбна с 8,7%, което е най-високият напредък измежду страните от Г-20.
 Огромна кравеферма и карго летище - капиталовият интерес на Саудитска Арабия у нас
Огромна кравеферма и карго летище - капиталовият интерес на Саудитска Арабия у нас

Подготвя се общ план с държавното дружество " Ел Би Булгарикум ", а готовата продукция от мляко ще е предпочитано за експорт
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР