През декември ми се губи къде отиде 1 млрд. Смятам,

...
През декември ми се губи къде отиде 1 млрд. Смятам,
Коментари Харесай

Финансисти прогнозират нарастване на инфлацията

" През декември ми се губи къде отиде 1 милиарда Смятам, че е отишъл или за дотации на аграрни производители, или за подкрепяне на бизнеса. Това ще рече, че дотациите за 2022 година са сред 12 и 13 милиарда - изтичане на пари в компании, които вършат големи облаги. Инфлацията леко ще порасне, тъй като бяха вкарани повече пари в обращение ", това сподели финансистът Любомир Дацов в предаването " Твоят ден " по Нова нюз.

Той изясни, че насочването на средства към нуждаещите се демонстрира, че служебният кабинет знае какво прави.

" Става дума за заменен метод и стъпване на нова база. Критерият ще бъде подоходен. България има доста положителни практики в региона на бюджетирането. 2,7 милиарда са влезнали от Европа еднократно, а ние сме направил 1,5 милиарда недостиг. Това значи, че сме похарчили доста повече от тези 2,7 милиарда лв. ", разяснява той.

Икономистът Михаил Кръстев счита, че инфлация не се бори с разпределяне на пари.

" Правителството просто приготвя нов пакет от 172 млн. лв., който да облекчи рецесията. Разликата е, че в случай че преди пари се отпускаха на калпак, в този момент ще бъде по-целенасочено. Помощта за горива може би няма да бъде ориентирана към всички, това анонсираха от ГЕРБ ", уточни той.

По думите му значими ВиК и жп планове са оставени без погашение от страната и това може да докара до неустойки.

" Трябва да вкараме обществените финанси в ред. Трябва да имаме прогнозируемост ", прикани Кръстев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР