През декември 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява

...
През декември 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява
Коментари Харесай

Бизнес климатът в България се срина до дъно от 2016 година

През декември 2018 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 0.5 пункта спрямо предходния месец вследствие на по-неблагоприятния бизнес климат в индустрията, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ), оповестени през днешния ден.
Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ се намалява с 2,7 пункта до 24,3 пункта- най-ниското равнище от ноември 2016 година
Промишленост
Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ се намалява с 2.7 пункта основно заради по-резервираните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. По тяхно мнение актуалната индустриална интензивност се резервира, като упованията им за активността през идващите три месеца са по-благоприятни.
Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават най-сериозните спънки за развиването на бизнеса, посочени надлежно от 37.0 и 34.1% от предприятията.
По отношение на продажните цени в индустрията по-голяма част от мениджърите плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.
Строителство
През декември съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ резервира почти равнището си от предходния месец. Анкетата записва усъвършенстване в оценките на строителните бизнесмени по отношение на актуалното бизнес положение на предприятията, до момента в който упованията им за идващите шест месеца са по-резервирани.
Основните проблеми за активността не престават да бъдат свързани с дефицита на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора, въпреки че през последния месец се регистрира понижение на отрицателното им въздействие.
Относно продажните цени в строителството мениджърите не чакат смяна през идващите три месеца.
Търговия на дребно
Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ нараства с 3.2 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Същевременно обаче упованията им както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца са по-неблагоприятни.
Най-сериозното усложнение за бизнеса остава конкуренцията в сектора, посочено от 57.0% от предприятията. През последния месец се следи и усилване на отрицателното въздействие на фактора „ незадоволително търсене “, който измества на трето място фактора „ несигурна икономическа среда “.
Търговците на дребно плануват продажните цени в бранша да запазят своето ниво през идващите три месеца.
Услуги
Съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ остава почти на нивото си от ноември. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като понижена, като и упованията за идващите три месеца са по-резервирани.
Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да са главните спънки за активността на предприятията.
Относно продажните цени в бранша на услугите мениджърите чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР