През четвъртото тримесечие на миналата година фондовете за рисков капитал

...
През четвъртото тримесечие на миналата година фондовете за рисков капитал
Коментари Харесай

Фондовете за рисков капитал набрали най-ниската сума от 10 г. насам

През четвъртото тримесечие на предходната година фондовете за рисков капитал са събрали 20,6 млрд. долара. Сумата е със 65% по-малка от година по-рано и е на най-ниското равнище от 2013 година насам. Спрямо третото тримесечие на 2022 година набраните средства са намалели на половина, съобщава The Wall Street Journal, базирайки се на изчисленията на аналитичната компания Preqin.

В предходни години, когато софтуерните акции нарастваха устойчиво и постоянно се показваха обещаващи започващи компании, огромно многообразие от вложители вложиха във фондове за рисков капитал, в това число пенсионни фондове и фамилни офиси, които ръководят активите на богати семейства.

Сега сложната макроикономическа обстановка визира както самите започващи компании, по този начин и мащаба на вложенията в рискови фондове. Картината се утежнява и от внезапния спад в броя на IPO-тата - по оценки на одиторската и консултантска компания EY броят на първичните пласирания през предходната година е намалял с 45%, до 1333, а набраните суми при тях са намалели с 61%, до 179,5 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР