През четвъртото тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт на

...
През четвъртото тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт на
Коментари Харесай

Българската икономика с ръст от 4.5% през последното тримесечие на 2021 г.

През четвъртото тримесечие на 2021 година брутният вътрешен артикул на България нараства с 4.5% на годишна база и с 1% по отношение на третото тримесечие на 2021 година Това демонстрират експресните предварителни данни на Националния статистически институт.

Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 38.513 милиарда лв. към края на предходната година. Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2021 година е 33.476
милиарда лeвa.

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване с 81.7%, което в стойностно изражение възлиза на 31.477 милиарда лв.. През четвъртото тримесечие на 2021 година бруто капиталообразуването (инвестициите) е в размер на 8.283 милиарда лева и заема 21.5% условен дял в Брутният вътрешен продукт.

Външнотърговското салдо е негативно.

През четвъртото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт се усилва с 4.5% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Брутната добавена стойност нараства с 4.2%, крайното ползване записва растеж от 7.9%, до момента в който бруто образуването на главен капитал понижава с 12.5% по отношение на съответното тримесечие на миналата година.

Износът на артикули и услуги се усилва с 12.9%, а вносът - с 11.2%.

През четвъртото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт нараства с 1% по отношение на предходното тримесечие.

За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 1.2%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт главният мотор на икономическия растеж по отношение на предходното тримесечие е нарастването на крайното ползване с 1.3%.

Експресните оценки на Брутният вътрешен продукт са най-ранната картина на стопанската система. Те се разгласяват във допустимо най-кратки периоди след края на отчетното тримесечие, като се употребява лимитирана и непълна информация спрямо обичайно разработваните тримесечни индикатори на националните сметки.

Експресните оценки се основават на предварителни месечни и тримесечни данни, които са обект на следващи актуализации и проверки, както и на експертни оценки и модели за държанието на съставни елементи в състава на Брутният вътрешен продукт, за които все още на изчисленията не е налична директна базисна информация, прецизират от Национален статистически институт.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР