През август ще бъде възможно да се наблюдава два пъти

...
През август ще бъде възможно да се наблюдава два пъти
Коментари Харесай

Две суперлуни през август 2023 г.: какво е това и кога можете да го видите

През август ще бъде допустимо да се следи два пъти такова астрономическо събитие като суперлуна, което, както подсказва името, е обвързвано с Луната. Какво е суперлуна, за какво се случва и по кое време може да се види? 
Какво е суперлуна?
Такова астрономическо събитие, което се назовава суперлуна, поражда, когато Луната е най-близо до Земята по време на орбиталното си придвижване към нашата планета и Луната е цялостна, написа Inverse. Тоест тези два фактора би трябвало да съответстват - цялостната Луна и местоположението на нашия сателит в перигея, т.е. най-близката точка до Земята.

По време на суперлуние луната наподобява с към 7% по-голяма от нормално и с към 16% по-ярка, което значи, че отразява слънчевата светлина по-силно. Но в случай че разликата в размера на Луната е мъчно забележима с невъоръжено око, тогава нарастването на яркостта е ясно очевидно.

Както знаете, Луната постоянно е обърната към нас с едната си страна и прави цялостна обиколка към Земята за 27,3 дни. Но нашият сателит няма идеално кръгла орбита, а по-скоро наподобява на овал и един от ръбовете на този овал е по-близо до Земята. Следователно един път на съвсем 28 дни Луната се приближава до нашата планета на най-близкото разстояние.

Пълнолуние настава, когато слънчевата светлина осветява цялата забележима страна на луната. Най-често пълнолунието и това, че спътникът ни е най-близо до Земята, съответстват един път месечно. Но от време на време се случва по-често, да вземем за пример през август ще има две суперлуни едновременно.
 луна, суперлуна, пълнолуние През август ще бъде допустимо да се следи два пъти такова астрономическо събитие като суперлуна Снимка: GettyКолко надалеч е Луната по време на суперлуна?
Средното разстояние от Земята до Луната е почти 382 000 км. Когато нашият сателит е в разцвет, т.е. най-отдалечен от Земята, това разстояние е почти 403 хиляди км. Но в перигея Луната е отделена от Земята на към 361 000 км. Тоест по време на суперлуние луната е на такова разстояние от нашата планета.

Ако желаете образно да разберете какво е това разстояние, тогава можете да вземете баскетболни и тенис топки. Измерете диаметъра на по-голямата топка и поставете по-малката топка на разстояние, което е 30 пъти по-голямо от ширината. Баскетболната топка е Земята, а топката за тенис е Луната. Така образно ще разберете какъв брой надалеч е нормално от нас. След това вземете топка за тенис и я поставете по-близо до баскетболната топка на разстояние, равно на два от нейните диаметри. Това е мястото, където е луната по време на суперлуна.
Кога можете да видите суперлуна?
Първото астрономическо събитие, обвързвано с Луната, може да се следи късно вечерта на 7 август, през цялата нощ и рано сутринта на 8 август. Следващата суперлуна ще настъпи в нощта на 30 август. Още едно сходно събитие, последно за тази година, може да се следи в нощта на 28 септември.

Превод: GlasNews

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР