През август се навършиха 40 години от провеждането на първата

...
През август се навършиха 40 години от провеждането на първата
Коментари Харесай

40 години Знаме на мира в рисунки и фотографии

През август се навършиха 40 години от провеждането на първата интернационална детска асамблея " Знаме на мира ". Международното придвижване " Знаме на мира " води началото си от 1979 година, когато в София се състоя и среща на деца от целия свят. Асамблеята е приета за една от най-крупните начинания, свързани с оповестената от Организация на обединените нации интернационална година на детето. Патрон на асамблеята е Амаду Мхтар-М Боу - общоприет шеф на ЮНЕСКО.

Организацията и управлението са осъществени от интернационален предприемчив и учредителен комитет, в който се включват видни публични и културни дейци от целия свят и е управляван от Людмила Живкова. Първата интернационална детска асамблея събира на среща в България 2500 деца от 77 страни. В Народното събрание се организира и Първият международен детски парламент, на който е признато Писмо-обръщение на децата участници до децата от целия свят. На ХХХIV сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации Писмото-обръщение е публикувано като формален документ.

По време на асамблеята е открит монументът " Знаме на мира ", на който са сложени камбани, подарени от децата от страните участнички. До 1989 година в София се организират четири интернационалните детски асамблеи " Знаме на мира " и четири срещи на деца. В тях общо се изявяват 3900 деца от 138 страни и 1400 деца от България. Изложбата от фонда на " Знаме на мира " се открива на 12 ноември и продължава до 25 ноември в столичната изложба " Сезони ", ул. " Кракра " 2А, Дом на културата " Средец ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР