През август новоразкритите работни места в САЩ се увеличиха по-силно

...
През август новоразкритите работни места в САЩ се увеличиха по-силно
Коментари Харесай

Солиден ръст на заетостта и на заплащането на труда в САЩ през август



През август новоразкритите работни места в Съединени американски щати се усилиха по-силно от предстоящото, нараствайки с 201 хиляди, до момента в който безработицата стабилизира на равнище от 3,9 на 100. Това е следващо доказателство за солидно показване на трудовия пазар на водещата международна стопанска система. Заплащането на труда също набъбна много по-силно от предстоящото до най-високо равнище от края на последната огромна американска криза през юни 2009-а година, което пък е знак за възходящ инфлационен напън.

Неселскостопанската трудова претовареност се усили през август с 201 000 работни места при осреднени упования на финансовите пазари за малко по-слабо покачване с към 191 000, демонстрират данни на Министерството на труда. Това съставлява рекордно в историята повишение на заетостта в Съединени американски щати за 95-а поредна седмица. В същото време обаче данните за предходните два месеца претърпяха низходяща сумарна проверка от 50 000, като тези за юни бяха ревизирани надолу до 208 000 (при предходна оценка за 248 000), а тези за месец юли - до 147 000 (при предходна оценка за напредък със 157 000).

За последните три месеца разкрити средномесечно 185 хиляди нови работни места, което е малко над техния средномесечен напредък със 182 000 през миналата година, когато американската стопанска система съумя да генерира 2,173 млн. нови работни места, оповестява Министерството на труда. Днешните данни са следващо доказателство, че 2018-а ще се окаже осмата поредна година с напредък на заетостта с минимум 2 милиона. Това би представлявал едвам вторият сходен интервал след предходния през 90-те години на предишния век, при който водещата международна стопанска система съумя да сътвори толкоз доста работни места за по-продължителен интервал.

Нивото на безработица стабилизира на юлското равнище от 3,9%, до момента в който осредните прогнози на финансовите пазари бяха за негово намаляване назад до 18-годишното дъно от 3,8%, достигнато през месец май (най-ниска безработица в Съединени американски щати от април 2000-а година насам, като по-ниски равнища бяха регистрирани за последно през далечната 1969-а година).

През август в частния бранш на американската стопанска система бяха разкрити 204 000 работни места, в държавния бранш бяха съкратени 3 хиляди, като заетостта в промишления бранш също се сви с 3 хиляди. В строителният бранш бяха разкрити 23 хиляди нови работни места, а в транспортта - 20 хиляди. Здраво покачване с 53 хиляди е отчетно при разкриването на нови работни места в бранша на бизнес услугите, като броят на новонаетите така наречен " бели якички " в границите на последните 12 месеца към този момент надвиши 500 хиляди.

Средното почасово възнаграждение на труда в Съединени американски щати се усили през август с цели 10 цента, или с 0,37% по отношение на юли, достигайки 27,16 $ на час. На годишна база растежът на осредненото възнаграждение на труда се форсира изненадващо от 2,7% до 2,9%, отбелязвайки най-солиден напредък от юни 2009-а година насам, когато беше края на последната огромна криза в Съединени американски щати. Това като че ли е причина за съществуването на сериозен инфлационен напън вследствие на по-високите разноски за труд. Продължителността на междинната работна седмица през август остана предстоящо в границите на 34,5 часа.

Данните на Департамента по труда са следващо доказателство, че здравият напредък на американската стопанска система от пролетта евентуално ще остане в действие и към края на лятото.Трябва да се има поради, че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати набъбна на годишна база през второто тримесечие с 4,2%, съвсем дублирайки растежа от 2,2% при започване на годината.

Солидното увеличение на заетостта и изненадващо мощното повишаване на заплащането на труда евентуално ще бетонират упованията на финансовите пазари, че на идното на 25-и и 26-и септември постоянно съвещание, Федералният запас ще увеличи главната американска рента за трети път през актуалната година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР