През август Гърция ще отбележи първата годишнина, откакто не е

...
През август Гърция ще отбележи първата годишнина, откакто не е
Коментари Харесай

"Гиговата икономика" означава за гръцките работници малко пари, но много труд

През август Гърция ще означи първата годишнина, откогато не е подвластна от непоколебим финансов контрол от кредиторите си. Спасителните проекти на стойност 280 милиарда евро поддържаха страната в продължение на 9 години, откакто рецесията я удари.

Но милиони гърци към момента са изправени пред безработица или нископлатени длъжности и влошаващи се условия на труд. Т. нар. гигова стопанска система значи за тях малко пари, само че дълги работни часове.

" Мисля единствено за сегашното ", споделя пред организация " Ройтерс " 42-годишният Никос Вурлиотис, който разнася сандвичи и сувлаки в Глифада. " Когато имаш две деца, си заставен да гледаш сегашното, да гарантираш, че ще свържеш двата края, че ще живееш без задължения. "

Според изследване на MRB от 2016 година половината от гърците на възраст сред 18 и 35 години разчитат на финансовата помощ на родственици. Реформите, предписани от Европейски Съюз, накараха Атина да позволи контракти с гъвкаво възнаграждение, забрани груповите договаряния за заплати и ограничи пълномощията на профсъюзите.

Много гърци започнаха да работят на повърхностен работен ден или на краткотрайни длъжности – най-вече в туризма и бранша на доставките.

24-годишният Василис от две години разнася храна, заплащат му на час и печели към 300 евро месечно на фона на минимална заплата от 650. Разчита на бакшиши и не може да си разреши да живее самичък. " Като започвах тази работа, си мислех, че ще заставам на нея няколко месеца, ще печеля малко пари и ще продължа напред - не чаках да остана толкоз дълго ", споделя той. Вече не си прави проекти за бъдещето.

39-годишният инженер Панайотис Митроянис работи в супермаркет и изкарва 780 евро месечно. Счита се за късметлия, само че живее от заплата до заплата. " Добре, че са родителите ми. Нямам други гърла за хранене, тъй че се оправям ", споделя.

Консервативната партия " Нова народна власт " даде обещание да влага в основаването на добре платени работни места със обществени облаги.

Според данните на държавното управление неосигурени служащи има допълнително от 10% от 37 270 тествани бизнеса предходната година. Освен че заплатите са ниски, се работи изключително, служащите са притискани да връщат " под масата " част от заплатата си. " Недекларираният труд освен е доста, само че от ден на ден приема формата на " полудеклариран труд ", споделят от профсъюза SEV.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР