През август 2022 г. общият показател на бизнес климата намалява

...
През август 2022 г. общият показател на бизнес климата намалява
Коментари Харесай

Бизнес климатът продължава да се влошава

През август 2022 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 3.4 пункта по отношение на предходния месец. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, а в строителството индикаторът резервира нивото си от юли, осведомят от Националния статистически институт (НСИ).

Промишленост

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ се намалява с 3.4 пункта. Оценките на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията са резервирани, като и упованията им за идващите шест месеца се утежняват. Същевременно анкетата регистрира и понижение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено с неподходящи упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Най-сериозните проблеми за развиването на бизнеса в бранша не престават да бъдат несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ, посочени надлежно от 59.8 и 30.6% от предприятията.

Строителство

През август съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ резервира нивото си от юли. По мнение на строителните бизнесмени актуалната строителна интензивност се прави оценка като удобна, като и прогнозите им за активността през идващите три месеца се усъвършенстват.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ остават главните фактори, затрудняващи активността в бранша.

Търговия на дребно

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ спада с 9.0 пункта вследствие на резервираните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Неблагоприятни са и прогнозите им по отношение на размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца.

Най-сериозното усложнение за развиването на бизнеса продължава да е несигурната икономическа  среда.  На второ и трето място са конкуренцията в сектора и недостатъчното  търсене, като през последния месец се регистрира усилване на отрицателното им въздействие.

Услуги

През август съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ се намалява с 1.0 пункт, което се дължи на неподходящите упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги са също по-резервирани.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ остават главните спънки за активността на предприятията, като по отношение на юли се следи повишаване на негативното влияние на първия и втория фактор.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР