През август 2021 г. общият показател на бизнес климата намалява

...
През август 2021 г. общият показател на бизнес климата намалява
Коментари Харесай

Червен сигнал! Бизнес климатът се влошава

През август 2021 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 2.3 пункта по отношение на предходния месец, което се дължи на влошения бизнес климат в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите.

Това сочат данни на Националния статистически институт.

Промишленост. Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ спада с 1.5 пункта вследствие на неподходящите упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за индустриалната интензивност през идващите три месеца са резервирани.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде факторът, объркващ в най-голяма степен развиването на бизнеса, следвана от дефицита на работна мощ и незадоволителното търсене от страната.

Строителство. През август съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се покачва с 0.7 пункта, което се дължи на усъвършенстваните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес положението през идващите шест месеца, по този начин и за строителната интензивност през идващите три месеца са по-неблагоприятни.

Основните спънки за активността на предприятията остават несигурната икономическа среда, дефицитът на работна мощ, цените на материалите и конкуренцията в сектора.

Търговия на дребно. Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ понижава с 5.7 пункта вследствие на по-резервираните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца също са неподходящи.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене не престават да са главните проблеми за развиването на бизнеса, като през последния месец анкетата регистрира усилване на отрицателното им въздействие.

Услуги. През август съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ се намалява с 3.7 пункта, което се дължи на неподходящите упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. По-резервирани са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги.

Най-сериозните усложнения за активността остават свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР