През август 2019 година регистрацията на нови автомобили в Европейския

...
През август 2019 година регистрацията на нови автомобили в Европейския
Коментари Харесай

Спад на продажбите на автомобили в ЕС през август

През август 2019 година регистрацията на нови коли в Европейския съюз (ЕС) означи солидно намаляване, като и в петте най-големи автомобилни пазара беше регистриран спад на продажбите. Това демонстрират данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), съобщи БНР.

В същото време се следи едва покачване при продажбите на нови коли в границите на България след мощен растеж месец по-рано.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически коли в Европейския съюз се намалиха през август с цели 8,4% на годишна база след нарастване с 1,4% през юли, като през осмия месец на годината бяха регистрирани 1 041 856 броя нови коли по отношение на 1 137 173 година по-рано (през август 2018-а). От ACEA обаче отбелязваха, че много мощният спад през август е най-много в следствие високата база за съпоставяне по отношение на август предходната година, когато регистрацията на нови коли набъбна с цели 31,2% тъкмо преди влизането в действие от 1-ви септември на новя стандарт за отработените нездравословни газови излъчвания (т.нар. "WLTP стандарт ").

Агенцията ACEA уточни, че утежняване при търсенето на нови коли през август беше регистрирано и в петте най-големи европейски автомобилни пазара, като най-силен спад беше регистриран в Испания (понижение с 30,8%), следвана от Франция (с 14,1%), Италия (с 3,1%), Англия (с 1,6%) и Германия (понижение с едвам 0,8%). От началото на годината до месец август в това число търсенето на нови коли в Европейски Съюз се сви с 3,2% на годишна база до 10 520 238 броя от 10 854 053 броя през същия интервал на 2018-а година. През интервала януари - август единствено в Германия беше отчетно едва нарастване с 0,9% на регистрацията на нови коли, до момента в който при останалите четири водещи европейски пазара беше записано намаляване - с 9,2% в Испания, с 3,4% в Обединеното кралство и с 3,0% във Франция и Италия.

Според ACEA продажбите на нови коли в България набъбнаха през август с 1,5% до 2929 броя по отношение на година по-рано, когато бяха продадени 2887 автомобила и след техен скок с 14,9% през юли 2019-а година. В рамките на първите осем месеца на годината регистрацията на нови коли в нашата страна се увеличи с 3,1% на годишна база до 21 443 броя от 20 798 броя през същия интервал на 2018-а година.

Трябва да се има поради, че продажбите на коли са оценени като един от водещите индикатори за положението на европейската стопанска система. Данните за август не престават да алармират за уязвимост в автомобилната промишленост на Стария континент. Солиден спад при продажбите на нови коли през август с 18,0% регистрира италианската автомобилна формация FCA Group (произвеждаща марките Fiat, Jeep, Chtysler и Alfa Romeo), следвана от френската Renault Group, произвеждаща Renault и Dacia (понижение с 10,5%) и немския авто тръст Volkswagen Group (понижение с 2,2%), до момента в който продажбите на Daimler (произвеждащ Mercedes и Smart) скочиха с цели 21,8%, на BMW Group - с 11,4% и на френската PSA Group (произвеждаща марките Peugeot, Opel и Citroen) - с 6,9%.

Намаляването на автомобилните продажби на Volkswagen AG беше съпроводено и от стесняване на общия пазарен дял на компанията през август до 26,5% от 27,5% година по-рано, само че все пак немският колос резервира лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР