През април ще започне подписката за референдума, който Воля планира

...
През април ще започне подписката за референдума, който Воля планира
Коментари Харесай

Марешки задава 4 въпроса в референдум

През април ще стартира подписката за референдума, който " Воля " възнамерява да инициира по четири въпроса, заяви водачът на " Воля " Веселин Марешки, който през днешния ден взе участие в кръгла маса, на която бяха поканени представители на парламентарни и извънпарламентарни политически сили и организации, които да изразят позициите си по отношение на допитването.

Референдумът ще търси мнението на хората по четири въпроса - дали еврото да бъде въведено като публична парична единица в България, дали хора, които не са приключили най-малко главно обучение, да могат да гласоподават, дали да бъде въведено наложително видеонаблюдение в секционните изборни комисии при броенето на резултати и да бъде ли въведена възбрана за внасянето на боклуци на територията на България.

Красимир Ципов съобщи, че ПГ на ГЕРБ ще подходи съществено и деликатно и ще разиска въпросите, които се слагат. Безспорно те са значими за цялото общество, уточни той и добави, че се надява в къси периоди да бъде показана позицията по самодейността. Той означи, че по тематиките, свързани с изборното законодателство, в последните седмици е реализиран някакъв консенсус и към този момент работи работна група с представители на всички парламентарни сили във връзка с това каква е нуждата от промени в Изборния кодекс. Смятаме, че тази работна група, ще бъде още един спомагателен формат, в който ще може да се разиска предлагането, сподели Ципов.

Веселин Марешки разяснява, че по огромна част от въпросите се работи и в Народното събрание, и на държавно равнище, и в случай че въпросите намерят решение, естествено, ще отпаднат и от референдума.

Явор Нотев от " Атака " счита, че има доста разсъдък в издигането на поставените въпроси като такива, които заслужават да бъдат тествани посредством средствата на директната народна власт. Той посочи, че тези въпроси ще бъдат разисквани във формата на партия " Атака ", само че уточни, че да вземем за пример по въпроса за просветителното ограничаване на гласоподавателите има ясно изразено отношение от партията.

Спас Панчев също заявява, че въпросите ще бъдат разисквани от Земеделския съюз " Александър Стамболийски " и уточни, че те са значими за нашето общество. Има проблеми, които би трябвало да бъдат решени - както с присъединяване на необразованите хора в изборите, по този начин и с пазаруването на гласове, мъртвите души, подправянето на протоколи, сподели той. Някои страни одобриха еврото, други отхвърлиха да го одобряват, би трябвало да бъдат разисквани тези въпроси, хубаво е да знаем мнението на обществото, счита Панчев.

Според Йордан Нихризов от БСДП пътят на обединена Европа е пътят към еврото, само че народът би трябвало да каже мнението си по кое време и по какъв начин, означи той. За просветителния ценз Нихризов счита, че се влиза в несъгласие с общото изборно право. Предложението на БСДП е за парламентарни избори да се вкара един изборен регион с пропорционално-преференциална система и машинно гласоподаване.

От Национална движение „Симеон Втори" обявиха, че постоянно са били за допитването до народа и политическото управление ще разиска и ще даде отговор дали ще се включи в инициативния комитет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР