През април най-успешният ни алпинист Боян Петров се отправи на

...
През април най-успешният ни алпинист Боян Петров се отправи на
Коментари Харесай

Пренебрегваните герои

През април най-успешният ни планинар Боян Петров се насочи на най-амбициозната си експедиция с проекти да изкачи три осемхилядника в Хималаите и два седемхилядника в Киргизия. Изчезна под първия от тях - Шиша Пангма на 3 май. И не беше открит.

Боян Петров, който е българският планинар с най-вече изкачени върхове над 8000 метра - общо 10, остава вечно в дебрите на планината.

Трагедията ни накара да се замислим. Боян, както и доста други български и непознати алпинисти, несъмнено са велики хора. Велики са, поради смелостта да се катерят на най-високите върхове на планетата. Велики са, тъй като без боязън изследват новото и рисковото.

И в случай че ги нямаше хората с това любознание в сърцата - за безпределно пътешестване, за търсене, за ровене, за катерене на най-големите височини и за втурване в най-дълбоките води, Земята може би към момента щеше да си седи непроучена.

 Боян Петров

Боян Петров

Да, Боян е популярен и никой не омаловажава постъпките и приносът му - на него и всички други алпинисти. Но не забравяме ли още някого?

Защото повече от 600 души всяка година се изкачват връх Еверест и никой от тях не може да го направи без армията от шерпи носачи, които са там, на всяка крачка по пътя нагоре.

 Снимка 357140

Шерпите имат физиологическа особеност в клетките, която им разрешава да живеят и работят на огромни височини, където кислородът е малко, а елементарните хора мъчно оцеляват. Тези генетично приспособени към височините ангели-пазители на алпинистите като че ли са неуязвими към естествените стихии, само че в действителност - са.

Една трета от хората, които са умрели, до момента в който се пробват да завладеят връх Еверест, в действителност са шерпи.

И както Боян Петров споделя, огромните върхове не могат да се получат, в случай че нямаш дребни връхчета. Но и доста от великите алпинисти може би нямаше да станат толкоз велики, в случай че ги нямаше елементарните дребни шерпи - героите, които водят алпинистите до върха.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР