През април Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

...
През април Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните
Коментари Харесай

КФН отказа да одобри проспекта за IPO на "Биодит"

През април Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия връчи на " Биодит " ваучер за 50 хиляди лева, с които компанията да покрие разноските си по IPO-то

Комисията за финансов контрол (КФН) не утвърди проспекта за обществено предложение на софтуерната компания " Биодит ", която се пробва да набере 2.4 млн. лева от вложителите на фондовата борса. Причината е, че регулаторът е намерил значителен пропуск в счетоводната политика на сдружението. Пред " Капитал " от " Биодит " обявиха, че ще прегледат забележките на КФН и че не са се отказали от желанието си да излязат на финансовия пазар.

Дългото взиране

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След повече от половин година разбор на проспекта, Комисията за финансов контрол отхвърля да го удостовери, без да показва в формалното си известие повода за това. По информация на " Капитал " претекст за отхвърлянето е видян значителен недостатък в счетоводната политика на " Биодит " във връзка с амортизациите и по-конкретно - методът, по който следва да се начислява амортизация на актива ноу хау.

Казусът е любопитен, защото за разлика от фирмите в обичайни браншове на стопанската система, при софтуерните има особености. В казусът е ноу-хауто, което фактически оказва въздействие за финансовите параметри на компанията, защото е заведено като актив на висока стойност.

От доклада на " Биодит " за 2018 година е видно, че сдружението придобива ноу-хау за 8.6 млн. лева, което се отразява върху размера на активите му. От 2.3 млн. лева те порастват на 10.7 млн. лева В бележките към доклада от сдружението показват, че този актив няма да бъде амортизиран, тъй като на процедура има безграничен потребен живот, според интернационалния счетоводен стандарт (МСС) 38. Активът обаче ще бъде тестван във времето за възможна амортизация. Посочва се още, че потребният модел е в процедура на патентоване, която следва да завърши до 2020 година След това той ще бъде предпазен за 10 години, като всяка година ще се заплаща такса за поддръжка към Патентното ведомство.

В телефонен диалог след решението на КФН създателят и контролиращ притежател на компанията Юлиян Софрониев сподели, че ще търси мнение от огромните одиторски компании за това по какъв начин следва да се третира ноу-хауто, като " Биодит " не се отхвърля от желанието си да стане обществена компания. Недоумение обаче буди въпросът дали не можеше този подробност да бъде изчистен по различен метод. Компанията очакваше зелена светлина за IPO-то си още напролет и даже се достави с държавен ваучер, който да улесни финансово листването на фондовата борса. Със забавянето от регулатора в този момент рискът е този ваучер да остане необработен, а закъснението в набирането на финансиране ще се е отразил отрицателно върху развиването на компанията.

Трудният пробив на технологиите

" Биодит " създава системи за биометрична сигурност, които намират приложение в предприятията с следен достъп, в хотелския отрасъл, в автоиндустрията. Нейни артикули са конфигурирани освен за клиенти в България, само че също на пазарите в Испания, Белгия, Швеция. Целеви пазар за агресия е Испания. За предходната година сдружението има 380 хиляди лева доходи при 285 хиляди лева година по-рано. Резултатът от активността е загуба от 567 хиляди лева

Мажоритарен притежател на компанията със 75% от капитала е 42-годишният Юлиян Софрониев, а вложители са " Невек капитал партнърс " с 25% и " Имвенчър I " с 3.20%. Проектът на сдружението бе да издаде 2.2 млн. нови акции и да се листне на фондовата борса, с което близо 15% от компанията би отишла във външни вложители. Предварителните упования бяха за презаписване, защото " Биодит " е измежду дребното благоприятни условия в този бранш за вложителите в България. Забавянето на IPO-то слага под въпрос дали ваучерът за 50 хиляди лева, с който компанията можеше да покрие разноските си по предлагането, ще може да бъде употребен, защото съгласно разпоредбите той може да бъде осребрен единствено в случай че процедурата се организира в границите на 9 месеца от приемането му, което бе през април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР