През април Apple нови още един iPhone в гамата си.

...
През април Apple нови още един iPhone в гамата си.
Коментари Харесай

iPhone SE за под 1 000 лв.: заслужава ли си?

През април Apple нови още един iPhone в гамата си. Наследникът на извънредно сполучливия iPhone SE към този момент може да бъде поръчан и в България, а доставките стартират на 13 май. Ясна към този момент е и цената: 930 лв. без контракт при два от мобилните оператори. Въпросът е за кого е предопределен моделът и коства ли си парите?

iPhone SE 2020 бе показан четири години след истинския SE. Рецептата е същата: типичен и обичан дизайн, в композиция с актуализирани характерности и (по-)ниска цена.

Новият модел употребява " тялото " на iPhone 8 - последният от дългата серия, почнала с iPhone 6 през далечната към този момент 2014 година Именно външният тип на телефона е най-спорният миг: през 2020 година толкоз дебели рамки към този момент не би трябвало да са допустими. Но решението Apple да употребява този дизайн не е инцидентно и по тази причина си има две съществени и доста значими аргументи.

Първата причина е, несъмнено, цената. Под една или друга форма компанията създава телефони с сходен дизайн от 2014 година и към този момент е съумяла да направи процеса допустимо най-ефективен - и на ниска цена. Наличието на части и " ошлайфаното " произвеждане прави допустима ниската цена - едвам $399 за Съединени американски щати.

Втората причина е, че Apple към този момент предлага три модела от края на 2019 година, които са с съвременен дизайн с тънки рамки и без бутон. Проблемът пред компанията е, че не всички консуматори търсят най-новия и съвременен дизайн. Някои от тях не желаят да се разделят с бутоните и избират датчика за пръстови отпечатъци пред FaceID. И пред тях единствената опция до момента бе да си купят морално остарелия към този момент iPhone 8, от чието показване до през днешния ден минаха две години и половина.
 Снимка 478340
Източник:

Важно е да отбележим, че този вид хора са измежду главната група, към които компанията се стреми. В огромната си част те евентуално са по-възрастни хора, които имат потребността от телефон, който да служи на потребностите им - а не от най-новата " играчка " на висока цена.

Втората група са потребителите в разрастващите се пазари, чиято покупателна дарба е по-ниска. По подигравка на ориста (или напълно естествена закономерност) те заплащат доста повече и като безспорна стойност за вносните потребителски артикули. Изследване от 2019 година демонстрира, че потребителите в Бразилия заплащат 164% повече за iPhone, в сравнение с потребителите в Съединени американски щати. Това се дължи на другите мита и други налози, като Данък добавена стойност, които страните сами дефинират. Ще отбележим и единствено няколко сходни пазара: Турция (150% повече), Индия (131% повече), Русия (127% повече). А общия брой на живеещите на тези четири страни е колосалните 1,8 милиарда души, или съвсем една четвърт от международното население.

В България разликата в цената е към 30%, само че въпреки всичко и тук тя към момента е главен фактор при избора на телефон - изключително в разгара на рецесия, за която икономистите споделят, че ще бъде по-тежка от Голямата меланхолия.
 Снимка 476116
Източник:

Огромното население на изброените страни съставлява опция, която компания като Apple не може да си разреши да изпусне. Особено в светлината на последните промени във фокуса на компанията, която сякаш доближи пик в продажбите на iPhone и в този момент се насочи към продажбата на услуги (Apple Music, TV+ и др.) и аксесоари (AirPods и други), които съпътстват устройствата. А най-хубавият метод консуматор да се възползва от тях, е да употребява и iPhone.

Но, да се върнем на самия телефон. Освен същия дизайн, намираме и същия 4,7 " Retina екран, който даже не е OLED. Но това не би трябвало да ви заблуждава - това остава един от най-хубавите екрани и единственото недоволство към него може да е размерът - въпреки всичко актуалните оферти от други компании са в порядъка на над 6 инча. Но още веднъж, не всички търсят едно и също. Любопитна детайлност е, че " кьорав тест " на интернационално софтуерно издание неотдавна сподели, че хората избират LCD екрана на iPhone 11 (който е по същата технология, като този в iPhone SE и със същия брой пиксели за инч) пред OLED екрана на конкурентен модел с Android, което се дължи на деликатната му конфигурация от страна на Apple.

Перспективата да носим маски още дълго време поради ковид е нещо, което ни кара да се замислим за преимуществата на датчиците за пръстови отпечатъци пред лицевото различаване, което се оправя мъчно, когато сме закрили половината си лице. Тук намираме тъкмо TouchID - технология, която непосредствено е трансферирана от iPhone 8 на новия модел.

За да сложим завършек на частта за външния тип и дизайна и да преминем към по-интересното, би трябвало да отбележим, че iPhone SE има IP67 документ за резистентност на изпръскване и прахуляк.

Голямото преимущество на iPhone SE се крие " под капака ". Става въпрос, несъмнено, за процесора A13 Bionic, който се употребява и във върховите модели iPhone 11 Pro. Това е най-бързият процесор, слаган в мобилен телефон, а това несъмнено е от голяма важност. Освен че игрите и приложенията вървят супер бързо, съществуването на последния и най-хубав процесор подсигурява, че телефонът ще работи безпроблемно няколко години. В композиция с това, че Apple е известна, че поддържа старите си устройства чудесно (iPhone 6S от 2015 година и истинското SE получиха последната версия на операционната система и всички нужни за сигурността " кръпки " ) значи, че може да разчитате на новия iPhone SE да ви служи правилно даже и 4-5 години.
 Снимка 476063
Източник:

Камерата е друга мощна страна на модела, въпреки и да тази в iPhone SE да не е на същото равнище, като тези в iPhone 11. Първоначалните проби демонстрират, че тя се оправя повече от чудесно при добра осветеност, само че фотосите на мрачно не са най-силната ѝ страна. Поддържа се и 4К видеозапис до 60 fps. Предната камера също е заета от по-стари модели и е с резолюция 7MP. Ако манията ви е да си вършиме селфита, iPhone SE не е за вас, само че за видеосрещи в Zoom е повече от задоволителна.

Важно е да отбележим, че и батерията надалеч не е със същият потенциал, като по-големите модели, само че е задоволителна, с цел да изкарате един ден без да има потребност да зареждате.

Като цяло, " присъдата " за iPhone SE е ясна - новият модел е извънредно кадърен да се оправи с всичко, от което имате потребност, като в това време може да разчитате да го прави най-малко няколко години без да се задъхва. Точно там е и най-голямата му мощ - оправя се повече от чудесно с най-важните задания, без да е натоварен с всевъзможни екстри, множеството от които нормално служат единствено за рекламните материали.

Ако имате потребност тъкмо от това, iPhone SE е за вас. Ако държите на най-модерните екстри и по-голям екран, ще би трябвало да прецените дали са толкоз значими за вас, че да заслужат още 600 лв., колкото е разликата сред iPhone 11 и iPhone SE.
 Apple и Xiaomi блестят посред най-големия срив на продажби на смарт телефони в историята
Apple и Xiaomi блестят посред най-големия срив на продажби на смарт телефони в историята

Производителят на iPhone сподели резистентност в рецесията и регистрира растеж на приходите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР