През април 2019 г. общият показател на доверие на потребителите

...
През април 2019 г. общият показател на доверие на потребителите
Коментари Харесай

Потребителите в градовете притеснени за икономическата ситуация в България през следващите 12 месеца

През април 2019 година общият индикатор на доверие на потребителите се намалява с 0,7 пункта спрямо януари, което се дължи напълно на намаленото доверие измежду градското население. Това демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

По отношение на икономическата обстановка в страната през последните дванадесет месеца се следи известно утежняване в оценките на живеещите в градовете за разлика от популацията в селата, което показва по-малко отрицателна настройка по отношение на предходното наблюдаване. Същевременно обаче прогнозите за идващите дванадесет месеца и на градското, и на селското население са по-неблагоприятни, вследствие на което общият балансов индикатор понижава с 2,1 пункта.

Мненията на потребителите за финансовото положение на техните семейства през последните дванадесет месеца, както и упованията им за идващите дванадесет месеца, са по-негативни спрямо три месеца по-рано.

Относно безработицата в страната през идващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените отзиви, вследствие на което балансовият индикатор се намалява с 4,4 пункта.

Потребителите не престават да смятат, че през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени, само че с по-слабо движение по отношение на оценките, регистрирани през януари. Същевременно и инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

Последната анкета регистрира известно усъвършенстване (от 2 пункта) на общата оценка на актуалната обстановка да се вършат разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, като и желанията на потребителите да правят такива разноски през идващите дванадесет месеца са удобни. Малко по-позитивна е и настройката на селското население във връзка с осъществяването на разноски за „ покупка на кола “ през идващите дванадесет месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР