През април 2016 г. са били установени проблеми, но те

...
През април 2016 г. са били установени проблеми, но те
Коментари Харесай

БСП препита Горанов и Георги Костов има ли пробив в БАЦИЗ

През април 2016 година са били открити проблеми, само че те към този момент са отстранени, сподели той по време на изключително взаимно съвещание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и тази за вътрешна сигурност и публичен ред.

Заседанието бе във връзка провокирания от Българска социалистическа партия скандал, че акцизната система е била манипулирана за укриване на Данък добавена стойност, акцизи и мита. От ГЕРБ обаче отхвърлят да е позволено сходно закононарушение. Социалистите настояват, че от отчет на ДАНС и прокуратурата било видно, че в случай че едно лице има ключова дума за достъп в БАЦИС, може да изтрие три тира с цигари и да излезе милионер.

По думите на алените до през днешния ден не е направено нищо по въпроса и желаеха разсекретяване на отчетите, от които съгласно тях лъсвали корупционни практики.

Не закъсня и отговорът от страна на ГЕРБ, които са безапелационни, че има входирана кореспонденция от основния прокурор в Народното събрание, която съдържа подхванатите ограничения през 2016 година и идващите години от Агенция "Митници " и Министерството на финансите.

Финансовият министър даже поздрави левицата, че повдигна въпроса. Той даже прикани депутата от Българска социалистическа партия Иван Иванов да манипулира системата на Митниците през телефона си, както аленият народен представител беше заречен.

„ Така се прави! Винаги се нападат най-успешните политики и находчивостта на левицата е за хвалба “, сподели Горанов. Той е безапелационен, че няма осъществени операции в Българската акцизна централизирана осведомителна система (БАЦИС), както и че липсват данни за осъществени закононарушения по отношение на нея.

Директорът на организация "Митници " Георги Костов, който също бе привикан за чуване пред депутатите, цитира данни, съгласно които от 2012 година до предходната година има непрестанен растеж на постъпленията от акцизи. Изключение е единствено 2014 година, когато събираемостта е по-ниска.

Според изчисленията на Костов за петте години има общо 930 млн. лева растеж на приходите от акцизи. Около 200 млн. лева от тях идват от нарастването на акциза на цигарите.

Изнесените статистически данни провокираха бурно неспокойствие измежду депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Те твърдо желаеха финансовият министър и шефовете на Агенция Митници да отговорят на въпроса пробиваема ли е системата за надзор и в случай че е имало пробиви за какво е била призната и са платени парите от публичната поръчка.

През 2015 година постъпва тъжба от петролната и газова асоциация, в която се твърди, че системата е манипулирана. Агенция "Митници " кани специалисти от ДАНС. Твърдението, че не са подхванати дейности, не е вярна.

Всички информации за операции са политически и са свързани с идния избор на съмнение против държавното управление, счита финансовият министър Владислав Горанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР