През 90-те години на миналия век Рудика Вида стартира една

...
През 90-те години на миналия век Рудика Вида стартира една
Коментари Харесай

Домагой Вида - магнитът за скандали

През 90-те години на предишния век Рудика Вида започва една фамилна футболна традиция. Въпреки че не играе за известни хърватски тимове, през сезон 1993-94 той отбелязва 26 попадения в 34 срещи за " Белишце ". Става трети при голмайсторите. Бележи доста, само че отборът му завърша едвам 12-ти от 18 тима.

Рудика обаче в никакъв случай не е бил даже покрай достиженията на сина си - Домагой - героят на Хърватия в успеха против Русия на четвъртфиналите. Успехът на бранителя обаче се дължи в огромна степен на неговия татко. Още в най-ранна детска възраст Вида-старши кара мъника да тренира играта си с глава, която дефинира като доста значима. Две десетилятия по-късно уроците се отплащат с невероятното извисяване над съветските бранители и втория гол на " шахматистите ".
Снимка: Reuters
Вида-младши е измежду лицата, които несъмнено събраха погледите в заключителната фаза на шампионата и помогнаха на Хърватия, 4-милионната страна, която е на победа от немислимото - спечелването на Мондиала. Част от нещата, характеризиращи Домагой, са русата му дълга коса, вързана на опашка, и... кавги, в които има навика да се замесва.

След сложния триумф над домакините, Вида и Огнен Вукойевич (един от асистентите на селекционера Далич), разгласиха видео, в което оповестиха, че посвещават успеха на Украйна. Страната е в обтегнати връзки с Русия по тематиката за Крим.



По време на видеото Домагой пее патриотична ария, скандирайки: " Слава на Украйна! ", до момента в който Вукоевич прибавя, че успеха е отдадена и на " Динамо " Киев, където записва 141 срещи за 7 сезона. В украинския гранд двамата играчи са били и съотборници.

Хърватската футболна федерация не оставя безнаказани дейностите на играча и треньора. Вукойевич е уволнен, до момента в който Вида, най-малко към този момент, не е получил наказване нито от Федерацията, нито от ФИФА. Домагой обаче съумя бързо да излезе от тежкото състояние, в което самичък се сложи:

" Този триумф е единствено и само за Хърватия. Няма нищо общо с политиката, това е просто смешка. Имам другари от Украйна от времето, в което играех за " Динамо " Киев. Не желаех да обидя никого. Аз даже одобрявам Русия. "

Снимка: Reuters
Вида се отърва с предизвестие, Вукойевич - не "Слава на Украйна! " коства служебната акредитация на представителя на Хърватия
29-годишният Вида има забавна кариера. В престоя си в Украйна печели два пъти купата и играе там от 2013-а до 2018-а година, когато сменя Премиер лигата с турската Суперлига, обличайки екипа на " Бешикташ ".

Своя професионален път стартира в " Осиек " - клубът, в който и неговият татко е играл. На 21-ия си рожден ден се реалокира в " Байер " Леверкузен, само че прехвърлянето се оказва несполучлив. Взима присъединяване в единствено една среща, като влиза като запаса, преди още веднъж да се върне в родната Хърватия.

" Техническите му качества - първото допиране, контролът на топката, подаването му... не бяха на нужното равнище. Спомням си, че Юп Хайнкес постоянно споделяше, че е добър състезател, само че би трябвало да работи върху техническите си умения ", спомня си Стефан Рейнарц, който му е бил съотборинк.
Снимка: Reuters
Вторият опит в родината на Домагой - " Динамо " Загреб, е придружен с проблеми. През 2011-а година, по време на първия си сезон в хърватския гранд, той беше в центъра на скандал, обвързван с споразумяване на мачове. Срещата, която е най-подозрителна за УЕФА, е загубата от " Лион " с 1:7. Камерите уловяват нещо съмнително. След едно от попаденията на Бафетимби Гомис... Вида намигва на нападателя.

Този епизод от кариерата на играча остава и една от най-черните точки в кариерата му. Това обаче очевидно не е проблем за някои от клубовете, които имат интерес към бранителя, измежду които " Ливърпул " и " Евертън ".

Домагой не се тормози от абсурда. През септември 2012 година Вида отваря демонстративно бирата си пред погледа на треньора преди срещата за купата. Мениджърът - Анте Чачич, го изхвърля от рейса, а клубът го глобява със 100 000 евро.
Снимка: Reuters
Това, несъмнено, не е първият случай, в който хърватинът с екстравагантна прическа нарушава разпоредбите. В хърватския народен тим е имал голям брой проблеми, само че това не му е попречило да играе за " ватрените ".

" Вида е родом от най-дружелюбния район на Хърватия. Марио Манджукич, който е купил бира за хората от родния си град, също е от Славония. Домагой постоянно е подготвен за забавата. Съотборниците му го обожават. Той е доста самоотвержен човек и другар, само че в това време е заплашителен веселяга. ", прибавя Реджич, който познава добре футболиста.
Снимка: Reuters
Говори се, макар неналичието на удостоверение от щаба на хърватите, че Йосип Пиварич е трябвало да бие една от дузпите против Русия. Футболистът е бил доста нервозен, защото е пропуснал в предходния кръг. Малко преди 11-метровите удари Вида му е споделил: " Дай ми топката, ще се оправя. ". Останалото е история.

Световното състезание чака своя нов първенец, а Домагой Вида ще направи всичко допустимо, с цел да помогне на " шахматистите " да завоюват трофея. Може би е време да се прочуе, само че със скандал, а със международна купа.

Снимка: Reuters
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР