През 90-те години е обсъждана идеята Русия да се присъедини

...
През 90-те години е обсъждана идеята Русия да се присъедини
Коментари Харесай

Блинкън: Русия беше поканена в НАТО през 90-те, но отказа

През 90-те години е обсъждана концепцията Русия да се причисли към  НАТО.  " Руснаците взеха решение, че не желаят да вършат това ", сподели държавният секретар на САШ Антъни Блинкън в изявление за Си Би Ес, предава news.bg.

Ръководителят на Държавния департамент означи също, че НАТО " е защитителен алианс, чиито страни се сплотиха поради увереността, че в случай че един бъде атакуван, тогава другите ще се притекат и ще оказват помощ за отбраната на тази страна ".

" Алиансът няма нападателни планове против Русия. Той в никакъв случай не е нападал Русия, той няма да нападна Русия. Той не възнамерява да нападна Русия ", сподели Блинкен.

Руският президент Владимир Путин по-рано съобщи, че Съединени американски щати са отказали да позволен Русия в НАТО. През 2017 година Путин в изявление с американския режисьор Оливър Стоун сподели, че е предложил на тогавашния президент на Съединени американски щати Бил Клинтън да намерения за присъединението на Русия към НАТО.

" По време на полемиката споделих: " Е, може да обмислите разновидността Русия да се причисли към НАТО ", сподели Путин. Според Путин Клинтън е дал отговор: " Е, добре, нямам нищо срещу ", след което " цялата американска делегация се изнервила ". На въпрос на Стоун дали Русия е кандидатствала за присъединение към Алианса, съветският водач се засмял.

През февруари тази година Путин преразказа историята, за отговора на Бил Клинтън за опцията Русия да се причисли към НАТО. Този път той означи, че " реакцията на въпроса му е била доста сдържана ".

През април Бил Клинтън сподели, че Съединени американски щати са предложили на Русия опцията да се причисли към НАТО. " Държахме вратите на НАТО отворени за влизане на Русия, както споделих ясно на Елцин, а по-късно и на неговия правоприемник Владимир Путин ", написа Клинтън в обява за The Atlantic.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР