През 80-те години на миналия век съперничеството между Mercedes-Benz и

...
През 80-те години на миналия век съперничеството между Mercedes-Benz и
Коментари Харесай

В Mercedes-Benz разработвали 18-цилиндрова S-Klasse W140

През 80-те години на предишния век съперничеството сред Mercedes-Benz и BMW се изостря изключително на имиджовия фронт и баварците излизат с едни гърди напред. Основното им преимущество във връзка с престижа е първият 12-цилиндров немски мотор след Втората международна война.

За да отговорят уместно на предизвикването, в Щутгарт впрягат целия си софтуерен капацитет. Резултатът е 12-цилиндровият S600, който излиза на пазара през 1991-ва, четири години след BMW 750i.

За да наваксат изоставането си, в Mercedes-Benz обаче обмислят още по-впечатляващ мотор. Три десетилетия след тези славни времена излиза наяве, че инженерите на Трилъчевата звезда са разработвали 18-цилиндров мотор за бъдещия W140, с който да засенчат BMW.

Агрегатът с вътрешнозаводски показател M216 не стига по-далеч от чертожната дъска, само че все пак си остава впечатляващ план, изпреварил времето си. По план моторът има W-образна архитектура, каквато ще се появи с моторите на Bugatti 15 години по-късно.  В Mercedes-Benz разработвали 18-цилиндрова S-Klasse W140

M216 има три реда от по шест цилиндъра, ситуирани под ъгъл 75.5 градуса. Идеята е да се употребяват съществуващият блок на 2.6-литровия редови мотор, инсталиран на тогавашните W124 и W201.

18-цилиндровият мотор би трябвало да има работен размер от към 8.0 литра и да въоръжи бъдещия предполагаем Mercedes-Benz S800. Според плановете базовата версия с по два клапана на цилиндър ще развива 490 к.с. и 750 Нм, а в топ модификацията с по пет клапана - цели 680 коня и 800 Нютонметра.

За страдание даже в тези години на свръхинженеринг, когато в Mercedes-Benz не щадят средства в гонене на съвършенството, излиза наяве, че сходна разработка е безусловно безразсъдна и стопански голословна. Днес M216 съществува единствено под формата на механически проекти, напомнящи за една от най-славните столетия в историята на немското автомобилостроене.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР