През 70-те години след основаването на КНР страната доказа със

...
През 70-те години след основаването на КНР страната доказа със
Коментари Харесай

Приносът на Китай за света през последните 70 години

През 70-те години след основаването на КНР страната потвърди със своето развиване, че една просперираща социалистическа страна е от изгода освен за своя народ, само че и за света, оповестява " Радио Китай ".

Намаляване на бедността

През последните десетилетия достиженията на Китай в битката с бедността са изключителни.

Между 2013 година и 2018 година Китай избави от беднотия 82,39 милиона поданици на селските региони, което се равнява на съвсем цялото население на Германия. През последните 40 години повече от 700 милиона китайци се избавиха от бедността, което съставлява над 70% в международен мащаб.

Според Националното статистическо бюро, до края на октомври 2015 година Китай е дал 400 милиарда юана помощ на 166 страни и интернационалните организации, изпратил е над 600 000 спомагателен личен състав и здравна помощ на 69 страни.

Борба с глада и заболяванията

През последните 70 години Китай съумя да изхрани към една пета от популацията на света с по-малко от 9% от обработваемата земя на планетата. Производството на зърно се усили съвсем двойно, със междинен годишен ритъм от 2,6% от 1949 година насам, като през 2018 година доближи 658 милиона тона, сочат данни на Националното статистическо бюро.

Гладът от години е международен проблем. През 2018 година гладуващите в международен мащаб са били повече от 820 милиона, сочи отчет на Организация на обединените нации.

Китайски специалисти и техници осъществиха над 300 плана в девет африкански страни, разпространяваха 450 селскостопански технологии и образоваха близо 30 000 локални аграрни производители и техници, съобщи чиновник на Министерството на земеделието и въпросите на селските региони.

Нобеловият лауреат Ту Йоуйоу тази година бе удостоена с „ Орден на републиката " за приноса ѝ в битката с маларията. С откриването на артемизинина 89-годишният академик избави живота на милиони хора. От 2017 година досега не са регистрирани случаи на малария в Китай, само че страната продължава с проучванията за контрола и предварителната защита на болестта в международен мащаб.

Общ разцвет

Китай предложи самодейността „ Един пояс, веднъж " и концепцията за създаване на общественост на споделената орис. До момента повече от 166 страни и интернационалните организации са подписали документи за съдействие с Китай в границите на самодейността. Концепцията за създаване на общественост на споделената орис бе подкрепена от Организация на обединените нации, Г-20 и други интернационалните организации заради позитивната ѝ роля за насърчаването на мира и напредъка на човечеството.

От 2013 година до 2018 година Китай е съдействал приблизително с над 28% за международния стопански напредък, написа в бялата книга със заглавие „ Китай и светът в новата ера ", издадена от осведомителния офис на Държавния съвет на Китай.

Според прогнозите, без Китай междинният ритъм на напредък на международната стопанска система през този интервал би се забавил с 0,6%, а интензивността на съмненията би се нараснала с 5,2%, се споделя още в бялата книга. В нея се показва също, че Китай се е трансформирал във втората по величина стопанска система в света, най-големия производител, най-големия търговец, вторият по величина консуматор и адресат на директни задгранични вложения. Китай е и страната с най-големия валутен запас, отбелязва още бялата книга. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР