През 70-те години на миналия век космическите мисии на НАСА

...
През 70-те години на миналия век космическите мисии на НАСА
Коментари Харесай

Учени разгадаха мистериозните вдлъбнатини по повърхността на Фобос

През 70-те години на предишния век галактическите задачи на НАСА “Маринър “ и „ Викинг “ бяха изпатени, с цел да изследват други планети в нашата Слънчева система, оповестява „ Сайънс алърт “. Всички галактически апарати направиха фотоси на луната на Марс – Фобос, по време на своето галактическо странствуване. Това бяха и първите облици на дребната луна с форма на картоф – само че съдържаха и една мистерия – странни линеобразни вдлъбнатини по повърхността й.

Снимките провокираха и първите диспути за това какво тъкмо е предизвикали тези вдлъбнатини. Някои откриватели допуснаха, че Фобос е бил изложен на галактически парчета след конфликт с по-големи обекти и точно те са оставили тези странни белези по повърхността. Според други има директна връзка сред кратера Стикни, ситуиран на Фобос и тези вдлъбнатини. И тъкмо тези оферти се оказаха правилни.

В ново изследване астрономи от университета „ Браун “ употребяват компютъно генерирани модели, с цел да симулират придвижването на парчета по скатовете на кратера Стикни – който е голяма пропаст в единия завършек на дребното планетарни тяло на Фобос. Именно по този начин учените откриват, че големи скални парчета, търкалящи се по скатовете на кратера, могат да оставят загадъчните линеобразни вдлъбнатини по повърхността на спътника на Марс.

Фобос е дребна луна, която е едвам 27 километра необятна в най-големия си край. В съпоставяне с това кратерът Стикни е голям – с диаметър от 9 километра той господства на повърхността на спътника. Стикни е толкоз огромен, че даже има още един кратер в дълбините си.

При конфликт на галактически парчета с кратера големите парчета се отделят от повърхността, след което падат назад на нея и стартират да се свличат по скатовете, предизвиквайки вдлъбнатините, настояват учените. / БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР