През 60-те години на миналия век Стенли Милграм, учен от

...
През 60-те години на миналия век Стенли Милграм, учен от
Коментари Харесай

Ето защо хората са способни на зверства, когато изпълняват заповеди

През 60-те години на предишния век Стенли Милграм, академик от Йейлския университет, организира един от най-известните психически опити на всички времена. В него той демонстрира, че когато им бъде заповядано от някой по-висшестоящ, хората са изцяло способни да причинят мъчителна болежка чрез електрически импулси на напълно почтени жертви. Близо половин век по-късно откривателите откриха по какъв тъкмо метод заповедите от човек над нас трансформират мозъчната ни интензивност, като по този метод ни разрешават да нарушим моралните си угризения и да причиним болежка на другите, без да изпитваме виновност.

За да проведат своето проучване, учените наемат 20 двойки доброволци. Във всяка една от двойките един от хората извършва ролята на „ сътрудник “, а другия – на „ жертвата “. Агентите стоят в ЯМР-скенер. По този метод учените могат да следят мозъчната им интензивност, до момента в който взимат поредност от решения, свързани с това дали да нанесат умерено мъчителен електрически подтик на жертвата в подмяна на дребна парична премия.

Понякога сътрудниците са свободни сами да решат дали да причинят болежка, до момента в който в други моменти – непосредствено им се заповядва от създателите на изследването.

Резултатите, оповестени в NeuroImage, демонстрират, че когато на сътрудниците им е заповядано да работят, интензивността на онази част от мозъка, виновна за чувството за емпатия и виновност, понижава. Следствие от това сътрудниците съчувстват по-малко на болката, която жертвите изпитват от болката в тази обстановка.

Валерия Газола, една от участничките в изследването, изяснява, че „ ние можем да измерим емпатията в мозъка, защото виждаме, че районите, които кардинално са свързани с чувството на нашата лична болка… се задействат, когато станем очевидци на нечия друга болежка. “

Когато на сътрудниците им е заповядано да причинят болежка чрез електрически подтик обаче, интензивността на тези райони в мозъка понижава (те са по-активни, когато хората взимат сами решения). Невралните сигнатури, асоциирани с чувство за виновност, също понижават, когато сътрудниците нанасят болежка по заповед на откривателите.

Ето за какво не е изключително изненадващо, че кардинално сътрудниците са причинявали болежка на жертвите по-малко, когато са работили по свое убеждение, и по-често – когато им е било заповядано. Нещо повече – сътрудниците правят оценка болезнеността на електрическите импулси като по-малка, когато са принудени да ги нанесат на жертвата, макар че им е казано авансово, че силата им постоянно ще бъде една и съща.

В края на краищата откривателите заключват, че тези промени в мозъчната интензивност изясняват по какъв начин „ подчинението на заповеди смекчава нежеланието ни да нараняваме други “ и демонстрират, че „ склонността на хората да правят морални закононарушения се трансформира в обстановки на насила. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР