През 2050 година ромите ще бъдат реален трудов резерв но

...
През 2050 година ромите ще бъдат реален трудов резерв но
Коментари Харесай

Доц. Георги Бърдаров: През 2050 г. ромите ще бъдат реален трудов резерв, но ще са неграмотни

През 2050 година ромите ще бъдат действителен трудов запас само че ще са неграмотниПрез 2050 година ромите ще бъдат действителен трудов запас само че ще са необразовани Към 2050 година ромите в България ще бъдат към 20 % от популацията на страната по планирани данни, заяви в ефира на Дарик доцент Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет.
 
Това население ще бъде с преобладаваща млада възрастова конструкция - то е действителен запас на пазара на труда, само че казусът е неграмотността, тъй като 80 на 100 от ромите ще бъдат с обучение под междинното.
 
„ Това население е на тази територия и ще живее на тази територия. П о планирани данни към 2050 година ще бъде към милион и сто-двеста хиляди. Или към 20-21% от популацията на България, с преобладаваща млада възрастова конструкция. Т.е. действителен запас на пазара на труда. Но не може необразовано население да бъде запас на пазара на труда в развита европейска страна. Статистиката понастоящем е - висше обучение - 0,5%, приблизително - 9%, т.е. над 90% с по-ниско от междинното обучение . Какъв запас на пазара на труда? Прогнозните данни сочат към 2050 година, да кажем тенденциалният вид, не песимистичният и не оптимистичният, към 3% висше, към 15% приблизително. Това отново е с над 80% по-ниско от междинното . То ще тежи тогава още веднъж на обществените системи и става затваряне на един извънредно циничен и тежък кръг за България, в случай че не се направи нещо “, съобщи демографът.
 
В предаването на Дарик " Реактивно " доцент Бърдаров разяснява и прогнозата на депутата от ГЕРБ Георги Марков, че след пет години в Европейския парламент ще има ислямска партия. Според демографа при изискване, че в Европа има 50 милиона мюсюлмани, а те ще станат и 100 милиона , най-нормалното е тези хора да бъдат показани в европейските институции, вместо да се стига до радикализация:
 
„ В умерените ширини, които оферират най-хубави условия за живот и стопанска активност на хората, в никакъв случай не се е търпял демографски вакуум. Имало е подобен при чумни пандемии “, уточни той. Доц. Бърдаров изясни, че той се запълва по два метода - или свръх раждаемост, или свръх имиграция. „ За първото не може да чакаме в Европа - където и да се случи такова нещо, т.е. може да има прогноза за второто. Аз го предвиждах преди 6-7 години. Тогава ме разсипаха от рецензия, че това било антипатриотично, антиевропейско. Но аз съм академик и представям картината такава, каквато е. Не, че се веселя на нея. “-->
 
„ България с това географско състояние, с тези природно-климатични условия е неповторима. Ние не си даваме сметка какъв брой е неповторима. Аз като географ го споделям това, не като демограф. Така че тази територия няма да остане празна. Това е несъмнено. А демокрацията като форма на ръководство, ръководство на народа, която потегля от Европа и Древна Атина, значи във властта да бъдат показани всички съществени пластове на популацията. При състояние, че в Европа има към 50, а ще станат 100 милиона мюсюлмани, най-нормалното нещо е те да бъдат показани във властта. И по-добре да бъдат показани от естествени, нерадикализирани, образовани хора, в сравнение с да се стига до радикализация. Това е моето мнение “, разяснява демографът.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР