През 2032 г. се очакват 2 965 700 заети във

...
През 2032 г. се очакват 2 965 700 заети във
Коментари Харесай

Заетите намаляват, в бъдеще всеки трети ще работи в София

През 2032 година се чакат 2 965 700 заети във възрастова група от 15 до 64 година, т.е. с 3.4% по-малко от 2018 година Това съобщи общественият министър Бисер Петков, който откри Конференция за показване на резултатите от средносрочни и дълготрайни прогнози за развиването на пазара на труда в България до 2032 година, предава БГНЕС.
" Тази наклонност изисква по-ефективно потребление и повишение на квалификацията на заетите, ограничение както на недозаетостта, по този начин и на свръхзаетостта. Положителна е наклонността до 2032 година за повишаване ролята на преработващата индустрия, която измества търговията от първото място по брой заети. В сходство със международните трендове е и плануваното повишаване на заетостта в образованието с към 30 700, което е растеж от 15.3% и в бранша на хуманното опазване на здравето и обществената работа повишаване с към 12 800, което е растеж от 9.1% ", сподели министърът.
Той уточни, че през 2032 година най-голяма претовареност се предвижда при специалностите продавачи в магазините 162 900 заети, при административните експерти 121 000 заети, водачите на тежкотоварна коли и рейсове - 105 600, служащи в преработващата индустрия – 92 600 заети и служащи в добивната индустрия и строителството - 73 700.
" Очертава се дефицит от фрагменти със приблизително обучение - към 94 000, който евентуално ще бъде напълнен от лица с по-високо или по-ниско обучение. В същото време е плануван и систематичен остатък при лицата с главно и по-ниско обучение и при тези с висше обучение, който ще бъде преразпределен там, където са налице дефицити ", уточни министърът.
Прогнозите са осъществени от проучвателен екип по план на Министерството на труда и обществената политика, финансиран по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".
Бисер Петков уточни, че прогнозите се отличават с подробност и уникалност, защото демонстрират посоката на развиване на търсенето и предлагането на труд в средносрочен проект до 2022 година и дълготраен до 2032 година по 120 специалности, 35 стопански действия, 28 области, 3 просветителни равнища, по пол и по възрастови групи.
" За вземането на съответни управнически решения в региона на пазара на труда е от голяма важност да се регистрират трендовете в развиването на популацията, работната мощ и броя на заетите, а прогнозите демонстрират, че тези трендове са неподходящи, т.е. и работната мощ и стопански дейното население ще понижават ", сподели той.
Доц. доктор Ралица Ганева уточни, че на районно равнище както до момента, по този начин и в бъдеще София-град, Пловдив и Варна ще бъдат пазарите на труда, характеризиращи се с най-висока претовареност. " Почти всеки трети ангажиран ще работи в София ", сподели тя.
Регионите с най-ниска претовареност ще бъдат Силистра, Видин, Разград, следвани от Ловеч, Монтана, Търговище и Ямбол. „ В дълготраен небосвод картината не се трансформира като това, което се случва е, че на всички места броят на заетите лица ще понижава. На процедура 2032 година съвсем всеки втори в страната ще работи в София, Пловдив или Варна”, сподели тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР