През 2025 г. ремонтът на техниката ще бъде по-изгоден и

...
През 2025 г. ремонтът на техниката ще бъде по-изгоден и
Коментари Харесай

Скоро условията за ремонт и рекламация на техниката, която сме закупили, може да се променят

През 2025 година ремонтът на техниката ще бъде по-изгоден и комфортен за потребителите, вместо нейната подмяна. С това предложение Европейската комисия цели да понижи тоновете боклуци от електротехника. Приложимо ли е това у нас и защо да внимаваме при закупуване на нова техника, споделя Йоана Георгиева за Euronews Bulgaria..

Всяка година 35 милиона тона техника в страните от Европейски Съюз отива на боклука, а потребителите губят съвсем 12 милиарда евро, когато предпочетат замяната пред ремонта на своя артикул. В отговор на това европейската комисия предлага по-добри условия за ремонт на потребителите. Едно от решенията е по време на гаранционния интервал от две години производителите да оферират поправки, в случай че те не са по-скъпи от замяната.

" И с цел да сме сигурни, че разноските са ниски, се опитваме да организираме нова екосистема с доста предприятия. Те вземат участие в системата за ремонт и в мрежата за възобновяване. Производителят ще бъде длъжен да разкрива информация за продукта и за това по какъв начин той може да бъде ремонтиран. Така ще бъде допустимо доста хора да вземат участие в процеса на ремонт ". споделя Дидие Рейндерс, комисар на Европейски Съюз по въпросите на правораздаването.

Друго предложение е да бъде обезпечен по-дълъг живот на техниката. Решението е екодизайн.

" Бяхме помолени да обмислим измененията в дизайна на техниката. Целта е тя да може да бъде възстановявана. Тя ще бъде по-различни от дизайна на вашата днешна перална машина. Но самодейността е да се сътвори подобен екодизайн, който да може да се поправя и възстановя по-лесно “, разяснява еврокомисар Рейндерс.

А в случай че техника въпреки всичко не може да се ремонтира, е допустимо животът ѝ да бъде удължен като суровина. В една от фирмите за преработване на техника у нас се преработват 2 хиляди тона годишно.

Тук намират екологично леговище компютри, телефони, домашен уреди, батерии и акумулатори, както и индустриални и рискови боклуци.

" Нашата първа компания беше IT компания, която доставяше IT техника и донасяйки нови неща, видяхме, че клиентите имат остарели. Първоначално мислехме, че ще можем да ремонтираме старите уреди, с цел да ги продаваме на второстепенен пазар, само че след това се оказа, че те или са морално остарели или софтуерно не могат да бъдат ремонтирани, тъй като липсват елементи или тъй като потребителите не желаят толкоз остарели уреди, разумно се оформи концепцията за това техниката да бъде рециклирана ", казва Даниел Костов - създател на компания за преработване на техника

Технологичният напредък е измежду аргументите за това потребителите да избират замяната на остарялото устройство с ново.

" Техниката непрекъснато се развива, нонстоп излизат нови ъпдейти, видеокарти, всичко непрекъснато се сменя “, показва Васил Манолов, притежател на сервиз.

Друга причина е плануваните недостатъци след приключване на гаранционни интервал, заложени от производителя.

" Съзнателнo или не затрудняват доставката на аварийни елементи, не вършат толкоз транспарантна документите за вярна поддръжка на уредите, всичко това като се събере става мъчно, постепенно и скъпо да се ремонтира “, споделя Даниел Костов.

" Харесвате си някои от водещите марки телефони на пазара, в случай че не е флагмана на телефона, това което получавате е най-много две години живот на батерията, след което животът ѝ се съкратява фрапантно ", показва още Васил Манолов.

За да избегнем промяната на смарт телефон или преносим компютър през три години е добре да следваме няколко правила.

" За телефоните е добре да бъде от флагманите, които марката предлага, при преносимите компютри би трябвало да гледаме поколението на процесора да ни бъде най-новото потомство, да имаме допустимо най-висока скорост на вътрешната памет на преносимия компютър и да гледаме да има най-вече оперативна памет “, споделя Васил Манолов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР