През 2024 г. НЗОК да сключва договори с нови болници

...
През 2024 г. НЗОК да сключва договори с нови болници
Коментари Харесай

Изключват педиатриите от мораториума за лечебните заведения

През 2024 година НЗОК да подписва контракти с нови лечебни заведения и спомагателни съглашения за нови действия, когато се отнася за лекуване на деца. Това планува предложение на ПП-ДБ, направено сред първо и второ четене на Закона за бюджета на Здравната каса. Според вносителите по този метод ще се подсигурява предпочитаното развиване на детското опазване на здравето в страната.

От ПП-ДБ оферират още договорите и спомагателните съглашения да се подписват от страна на шефовете на РЗОК с нови лечебни заведения или за нови действия в съществуващи лечебни заведения след решение на Надзорния съвет на НЗОК и при преценка за потребности по Националната здравна карта по Закон за лечебните заведения.

От ГЕРБ обаче са безапелационни, че мораториумът би трябвало да отпадне напълно. Според вносителите с оферти мораториум се основават спомагателни ограничавания, които не са уредени в Закона за здравното обезпечаване, без да се показва каква е задачата на това предложение, нито е предоставена каквато и да било аргументация. „ Предложената наредба опонира и на правилото за свободна стопанска самодейност и за равнопоставеност на стопанските субекти. В Конституцията ясно е записано, че законът основава и подсигурява на всички жители и юридически лица идентични правни условия за стопанска активност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и пази потребителя. С предлаганата наредба се нарушава правилото на договорното начало, залегнал в Закона за здравното обезпечаване, като в известна степен се обезсмисля и договорният развой сред НЗОК и БЛС, надлежно БЗС, по повод размерите на здравната помощ “, считат от ГЕРБ.

От партията  настояват и за отпадане на предлагането да бъде трансферирана от Министерство на здравеопазването към НЗОК отговорността за централизирано възлагане на публични поръчки.

От ГЕРБ оферират в обособени редове на бюджета да се разпределят по равно плануваните средства от 60 млн. лева за финансиране обезпечаването на медицински личен състав в лечебните заведения за болнична помощ в труднодостъпни и/или отдалечени региони или единствени извършват съответната активност на територията на общината и в предпочитаните лечебни заведения.

С общ текст на ПП-ДБ и ГЕРБ се предлага увеличение на парите за дентални действия, заложени в бюджета, с 30 млн. лева, като надлежно да се понижат със същата сума средствата за други здравноосигурителни заплащания, в това число за здравна помощ, оказана в сходство с разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност, както и за слагане на ваксини против COVID-19 за здравноосигурени лица. „ Въпреки номиналното нарастване, плануваните в бюджета на НЗОК за 2024 година средства за дентална помощ са незадоволителни по отношение на размера действия, който се планува да се извършва през годината, което от своя страна ще затрудни работата на зъболекарите и ще има отрицателно въздействие най-много върху денталното здраве на българските жители “, споделят вносителите. В тези пари обаче ще бъда включени и средствата за „ тотална зъбна протеза “ за лица над 65-годишна възраст.

ГЕРБ и ПП-ДБ оферират още да се усилят разноските за помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване с 5 млн. лева, като за задачата се усилва и размерът на прехвърлянето от Министерството на здравеопазването за това.

Предложение за увеличение на средствата за дентална помощ вършат и от Българска социалистическа партия, и от Има Такъв Народ, като надлежно препоръчаните суми са 50 млн. лева и 6 млн. лева като се запише категорично, че средствата са за разработване на зъбните протези.

„ ИТН “ желаят нарастване на средствата за МДД с 4 млн. лева, с което да бъдат покрити спомагателни проучвания в пакет „ Клинична имунология “, и за профилактика на автоимунните болести измежду хората в репродуктивна възраст.

Българска социалистическа партия желаят да бъдат увеличени средствата за възнаграждение на медикаменти с рецепта за деца до 14-годишна възраст със 130 000 000 лева, като тези средства съгласно тях би трябвало да бъдат трансферирани от парите за болнична помощ.

„ Възраждане “ оферират да бъдат увеличени парите за лекуване на деца с 28 млн. лева, които могат да бъдат пренасочени от средствата, отделени в бюджета за 2024 година за слагане на ваксини против COVID-19.

Кои от тези оферти ще бъдат признати, следва да стане ясно през днешния ден, защото Бюджетната комисия преглежда на второ четене финансовата рамка на НЗОК за 2024 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР